• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostala je bez ičega, a onda je došla na čudnu ideju: Kupila je trup aviona i pretvorila ga u funkcionalan dom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ceo projekat stajao ju je oko 28.515 evra

  • 2

Nakon što je izgubila kuću u požaru, Džo En Useri je došla na čudnu ideju: da živi u avionu.

Kupila je stari Boing 727, koji je bio namenjen za otpad, dostavili su joj ga na zemljište koje je već posedovala i narednih šest meseci je provela u renoviranju stare letelice. Radeći većinu posla, sama.

Na kraju, imala je potpuno funkcionalni dom, sa više od 1.500 kvadrata, tri spavaće sobe, dva kupatila i čak hidromasažnom kadom, u delu gde je nekada bio kokpit.

Ceo projekat stajao ju je manje od 30.000 dolara (oko 28.515 evra), ili oko 60.000 dolara (oko 57.000 evra) u današnjoj vrednosti novca.

Kozmetičarka iz Misisipija je tako živela u avionu od 1995. do 1999. godine dok njen "neobični dom" nije pretrpeo trajnu štetu, nakon što je pao sa kamiona prilikom premeštanja na drugu lokaciju.

Njen ideja poslužila je kao inspiracija drugima, a među njima je i Brus Kembel, inženjer elektrotehnike sa licencom privatnog pilota.

Kembel sada živi u svom avionu, takođe Boing 727, više od 20 godina, u šumi Oregona.

- Nikada više ne bih živeo u konvencionalnom domu. Nema šanse - rekao je on za Si-En-En.

Njegov projekat je koštao ukupno 220.000 dolara (oko 380.000 dolara, ili ti 360.000 evra, u današnjem novcu), od čega je otprilike polovina bila za kupovinu aviona.

Ispričao je da je avion pripadao Olimpik Ervejsu u Grčkoj i da je čak korišćen za transport posmrtnih ostataka vlasnika avio-kompanije, Aristotela Onazisa, 1975. godine.

- U to vreme nisam znao istoriju aviona. I nisam znao da ima staru unutrašnjost u stilu 707. Bilo je stvarno, stvarno grozno u poređenju sa savremenim standardima. Bio je funkcionalan, ali je samo izgledao staro i grubo. Možda najgori izbor za dom.

Kao rezultat toga, Kembel je morao da radi na avionu nekoliko godina pre nego što je mogao da živi u njemu. Unutrašnjost je bez ukrasa, sa primitivnim tušem napravljenim od plastičnog cilindra i sofom-futon za krevet. Tokom najsurovijeg dela zime, Kembel se tradicionalno povlači u Mijazaki, grad na jugu Japana sa suptropskim vremenom gde poseduje mali stan. Ali pandemija je ovo otežala, a poslednje tri godine on živi u 727 tokom cele godine.

Nameravajući da napravi avio-dom u Japanu, 2018. kaže da je skoro kupio drugu letelicu – 747-400 – ali je dogovor propao u poslednjem trenutku, jer je avio-kompanija (koju Kembel neće otkriti) odlučila da zadrži letelicu u upotrebi duže nego što se očekivalo.

- Morali smo da stavimo projekat na čekanje i tako stoji do danas - kaže on.

Kembel često ima posetioce i čak nudi besplatan smeštaj u avionu, dok leti organizuje veće javne događaje sa zabavnim atrakcijama.

(Telegraf Biznis)

Video: Miroslav Terzić prodaje kuću u Senti sa prelepim poljem lavande

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miril

    27. septembar 2023 | 19:45

    Bas bih voleo da znam, kako da ostanes BEZ SVEGA, à da kupis trup aviona.!???

  • Vojvoda

    28. septembar 2023 | 10:56

    Lepa prica ali..ako je ostala bez icega odakle joj novac(30.000dolara) za sve to.?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>