• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Našli savršenu kuću za samo 700 evra, onda su krenuli problemi: Vlasnika juri 30 zakupaca, uzeo 130.000€?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je cena za iznajmljivanje kuće u tom kraju bila poprilično niska, vlasnik je, objašnjava žrtva, imao uverljivo opravdanje

  • 0
Kuća, stan, nekretnina, kupovina, rentiranje, iznajmljivanje, dizanje kredita Foto: Shutterstock

Više od 30 ljudi žrtva je prevare bahatog stanodavca koji je svoju nekretninu, koja je predata na doboš, uredno iznajmljivo i žrtve do danas "olakšao" za skoro 130.000 evra.

Muškarac (41) iz Grčke se sumnjiči da je istu nekretninu u naselju Aja Paraskevi, koja je predata na izvršenje i biće za nekoliko meseci ponuđena na aukciji, izdao čak 31 put za poslednjih par meseci. Naime, nekretninu je ponudio na oglasima po znatno nižoj ceni, a čim bi dobio kaparu i nekoliko kirija unapred, on bi raskidao ugovor i pronalazio novu žrtvu kojoj bi uzeo pare.

Veruje se da je u periodu od juna do danas, predstavljajući se kao advokat, doveo svoje žrtve u zabludu i uzimao velike količine novca.

Jedna od žrtava, kojoj je uzeo veću količinu novca, tvrdi da u prvi mah nije poverovala da je reč o prevari.

Iako je cena za iznajmljivanje kuće u tom kraju bila poprilično niska, vlasnik je, objašnjavao, imao uverljivo opravdanje.

"Pričao je kako je trenutno u stisci sa parama i da mu treba novac, te da se on zato seli napolje, jer ne može kuću da održava, čak ni da je okreči. Pitao je i da li će biti uredu da mu unapred platimo kiriju za celu sledeću godinu. Mi smo mu dali za dva meseca unapred i kaparu, ukupno 2.100 evra. Mi smo baš tražili kuću u tom naselju i kada smo pozvali da pitamo, požurivao nas je da dođemo, jer je tvrdio da će kuću izdati", priča žrtva za Protothemu.

Da nešto nije kako treba shvatili su kada je trebalo da se usele.

"Rekao nam je da ne možemo da se uselimo kad smo se dogovorili, nego je odlagao useljenje iz nedelje u nedelju. Tada nam je bio jasno da nešto smrdi. Unajmili smo advokata, koji je proverio sve i ustanovio da je  u pitanju prevarant", tvrdi žrtva.

Druga žrtva navodi da ju je prevarant olakšao za 9.100 evra.

"Tražio je kaparu i kiriju godinu dana unapred. To je na gomili 9.100 evra. Sve transakcije i dalja komunikacija vođeni su onlajn. Onda nam je njegov otac, koji takođe živi u kući, rekao da ne možemo da se uselimo, jer je on nekretninu izdao drugom", tvrdi žrtva.

Protiv njega su podneli prijavu i terete ga za prevaru, iznudu i druga krivična dela.

U toku je istraga, a osumnjičeni tvrdi da su izjave žrtava lažne, te da nije svesno uzimao novac unapred iako je znao da mu kuća ide na doboš.

"Ja sam vlasnik nekretnine i imam papir da će kuća biti data na aukciju u maju 2024. godine. Tako da, svako ko bi se uselio u nju bio bi miran svega šest mesci. Ja sam nekretninu izdavao dok nije predata na izvršenje i javnu prodaju, uzimao sam rentu i od tih para vraćao dugove", tvrdi osumnjičeni.

Iz policije navode da je osumnjičeni na sajtovima za izdavanje i prodaju nekretnina postavljao oglase, a nakon kontakta sa potencijalnim zakupcima iznuđivao je od njih novac na ime akontacije, pod izgovorom obavezujućeg ugovora. Potom bi sastavio fiktivni ugovor o zakupu stana, koji bi prosledio nadležnim poreskim službama, a čim bi dobio novac, raskidao bi ugovor i novi pravio sa sledećom žrtvom.

"Ljudima se sistemski vraćaju sredstva. Svi povraćaji se obavljaju normalno, nema elementa prevare. Već sam vratio oko 32.000 evra. Svi su želeli da iznajme ovu nekretninu po ceni od 700 evra. Ovakva cena za kuću od 170 m2, u ovom naselju nije postojala. Ove zakupe sam sklopio da bih zaštitio imovinu od aukcije. Drugi glavni problem je što ne živim sam, živim sa ocem, koji nije želeo da napusti imanje. Neka znaju oni koji se osećaju prevarenim da će im se vratiti novac. Žao mi je zbog ove situacije“, rekao je osumnjičeni.

Iz policije navode da se sumnja da su žrtve oštećene za ukupno 127,623 evra, a da je do sada vraćeno 31.750 evra.

Da situacija bude još bizarnija, ispostavilo se da je reč o čoveku koji je zaposlen u vladinom sektoru, pri parlamentu, ali je suspendovan dok se slučaj ne reši.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>