• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Gradi se za turiste, a ne za građane. Mladi žive s roditeljima do 33. godine, a stanovi zjape prazni"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska političarka upozorava da je hitno potrebna jasna strategija na nacionalnom planu, uz saradnju sa jedinicama lokalne samouprave

  • 0
Zagreb Zagreb / Foto: Shutterstock

Čelnica GLAS-a i hrvatska političarka Anka Mrak Taritaš ukazala je na gorući problem stanovanja za mlade u Hrvatskoj, upozorivši na visoke cene stanova, kako za kupovinu, tako i za najam, te naglasila da se u Hrvatskoj gradi za turizam, a ne za građane.

- Mladi u Hrvatskoj s roditeljima žive do 33. godine života, cene nekretnina i dalje rastu, veoma je teško kupiti ih, mnogima je nedostižno, a najam je skup i nesiguran - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Pokretač svega je, smatra, poreska politika koja promoviše i stimuliše kratkoročni zakup u turističke svrhe, s paušalnim oporezivanjem koje je među najnižim u EU, piše Poslovni dnevnik.

- Poreska politika je odraz onoga što kao država želimo, a naša poreska politika direktno govori da nam je važniji turizam i bogaćenje pojedinaca od kvaliteta života svih građana i zajednica, sigurnosti i priuštivosti stanovanja - navela je dalje Anka Mrak Taritaš.

- Kada je reč upravo o poreskim pitanjima, na nacionalnom nivou, u Hrvatskoj su primetni promašeni mehanizmi; doneseni s dobrim namerama, ali u smislu struke, pravila tržišta i uticaja na realnost - potpuno promašeni i neproduktivni - ističe Hrvatica.

Upozorila je da, iako sada svi već znaju da je APN (subvencioni krediti) jedan od glavnih uzroka porasta cena nekretnina, on se i dalje promoviše kao dobra mera i uspeh Vlade da pomogne mladima, a zapravo - daje suprotne rezultate.

- Ne samo da ne pomaže mladima kojima je namenjen, nego direktno čini štetu podižući cene nekretnina za celokupno stanovništvo RH; da ne govorimo da sami mladi često nisu kreditno sposobni, nemaju sigurnost radnog mesta za obavezivanje na kredit od 30 godina, ili jednostavno ne mogu sebi da priušte te nekretnine, "namenjene njima" - kazala je.

Prema rečima Anke Mrak Taritaš, procena je da u Hrvatskoj čak 124.000 stambenih jedinica zjapi prazno, dok u isto vreme kvalitet života građana pada zbog lošeg, odnosno zbog izostanka planiranja razvoja gradova.

Upozorila je da je hitno potrebna jasna strategija na nacionalnom planu, uz saradnju sa jedinicama lokalne samouprave.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>