• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakva je budućnost najvišeg nebodera u Nemačkoj: Investitor prestao da plaća, gradnja stala na pola

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jasan dokaz da im je tržište nekretnina u krizi

  • 1
Elbtower building u Hamburgu Foto: Shutterstock/FrankHH

Izgradnja jedne od najviših zgrada u Nemačkoj iznenada je stala na pola puta, nakon što je investitor prestao da plaća izvođače radova, što je još jedan znak da je sektor nekretnina u krizi.

Na izgradnji nebodera "Elbtover" od 64 spratova u Hamburgu radi austrijski imovinski gigant Signa, u čijem je vlasništvu i njujorška zgrada Krajsler.

Kako prenosi Rojters, kompanija kasni sa isplatom izvođaču radova, građevinskoj firmi Lupp, što onemogućava završetak "spektakularne" građevine.

- Naše građevinske aktivnosti u Elbtoveru su privremeno obustavljene zbog neizmirenih plaćanja investitoru - rekao je Matijas Kaufman, koji nadgleda finansije građevinske firme za Rojters.

Prekid otvara pitanje o budućnosti tornja, čija je vrednost procenjena na 1,3 milijarde evra. To je takođe još jedan pokazatelj problema koji pogađaju sektor nekretnina u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Sektor nekretnina je godinama bio osnova za život Nemačke, čineći otprilike petinu proizvodnje i jedno od 10 radnih mesta. Podstaknute niskim kamatama, milijarde su ulivene u imovinu, koja se smatrala stabilnom i sigurnom.

Komerc Real, podružnica Komercbanke, saopštila je da su u toku razgovori sa Signom i Lupom kako bi se "pronašlo zajedničko rešenje" i da očekuje nastavak izgradnje.

"Elbtover" se nalazi u četvrti Hafen Siti u kojoj se nalazi i nova koncertna dvorana "Elbphilharmonie". Zakupci treba da budu hotel i restoran Nobu, savetnik za rizik Aon (AON.N) i lokalna banka.

Karen Pein, hamburški senator za razvoj grada i stanovanja, upozorila je da Signa mora da se drži dogovorenih prekretnica ili da se suoči sa posledicama.

Ugovor "dozvoljava gradu da demontira do sada izvedene građevinske radove, proda ih trećoj strani radi završetka ili dovrši samu izgradnju", rekla je ona u saopštenju.

Signa nije odgovorila na zahtev za komentar.

(Telegraf Biznis)

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>