• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Nemačkoj ovako nije bilo 23 godine: Cene kvadrata padaju, a kirije samo skaču

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi podaci i peti uzastopni kvartal cena u recesiji ukazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajati duže, nego što se očekivalo

  • 0
NEMAČKA FRANKFURT PANORAMA CENTAR GRADA Foto: Tanjug/Luka Stokić

Stambene nekretnine u Nemačkoj, oglašene za prodaju, u trećem kvartalu ove godine su pojeftinile u odnosu na drugi kvartal, i to za 1,9 odsto.

U poređenju sa lanjskim periodom i prethodnim godinama, cene su niže 6,3 odsto, navodi VDP u svom aktuelnom izveštaju.

VDP, inače, uključuje najvažnije finansijske institucije u Nemačkoj, poput Dojče banke, Komercbanku, pokrajinske državne banke i velike štedionice.

Dakle, počev od 2000. do danas, cene stanova i kuća su u drugom kvartalu 2023. na najnižem nivou, a statistički podaci za treći kvartal još nisu gotovi.

Ovaj odnos cena je, na izvestan način, presedan, budući da su stambeni kvadrati u celom svetu poskupljivali.

Novi podaci i peti uzastopni kvartal cena u recesiji ukazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajati duže, nego što se očekivalo, a isto važi i za poslovni prostor.

- Dugo se čeka oživljavanje tržišta - rekao je direktor VDP, Jens Tolkmit.

VDP Indeks cena nekretnina zasniva se na transakcijama više od 700 banaka i precizniji je od analiza baziranih na oglasima, jer su te cene podložne promenama pri pregovorima između prodavaca i kupaca.

Ekonomisti, naime, ovaj pad cena kvadrata u Nemačkoj pripisuju slabijoj tražnji koja je, logično, posledica nepovoljnijih kredita, sveopšte krize i "naduvanih" troškova gradnje.

Nekretnine su, ističe se, pojeftinile u sedam najvećih nemačkih gradova, za 1,3 odsto kvartalno i 5,7 odsto na godišnjem planu, a najviše u Frankfurtu (9,1). Cene su najmanje pale u Berlinu (za 4,7 procenata).

stan, soba Foto: Shutterstock

Sve je teže biti podstanar

Za razliku od cena stanova za prodaju koje padaju, manjak stambenog prostora i slabija kupovina se negativno reflektuju na tržište izdavanja, naravno, kada govorimo o perspektivi podstanara.

U tom domenu su cene iz trećeg kvartala bile za oko 5,8 odsto iznad onih zabeleženih lane.

- Sve izraženiji manjak stambenog prostora i ogromna tražnja podgrevaju cene zakupa - rekao je Tolkmit.

Posebno je, međutim, oštar pad cena komercijalnih nekretnina, koje su u trećem kvartalu pojeftinile 10,6 odsto međugodišnje.

Od 2009. godine, u Nemačkoj se prvi put dešava da je poslovni prostor jeftiniji od stambenog.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>