• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

4 grada prednjače po prodaji kuća, a kakve su cene i ponude? Evo šta otkrivaju stručnjaci

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvi na listi je Zrenjanin, a beogradske opštine nisu ni u top 10

  • 2
Subotica, Novi Sad, Zrenjanin i Šabac

Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Beogad je, nema sumnje, najznačajnija lokacija kada je u pitanju tržište nekretnina, posebno po broju prodatih stanova, ali i kuća, ako se saberu podaci za svih 17 beogradskih opština.

Međutim, pojedinačno, gradske opštine u prestonici ne da nisu u vrhu liste, nego nijedna nije ni među prvih deset.

Prošle godine je ubedljivo najviše kuća u Srbiji, van Beograda, prodato u Subotici - oko 1.200, a ovaj grad je i u 2023. zadržao prvo mesto po broju kupoprodaja ovog tipa nekretnina i za prvih šest meseci su prodate 564 kuće.

Velika potražnja je bila i za kućama u Zrenjaninu, a nove vlasnike je dobilo 425 objekata. U vrhu liste su i Novi Sad sa 377, ali i Šabac sa 244 prodate kuće.

Dakle, to su četiri srpska grada koja definitivno prednjače po broju prodatih kuća.

U top deset su i Sombor, Kragujevac, Bečej, Pančevo, Sremska Mitrovica i Kikinda. U svim ovim gradovima je u prvoj polovini prodato više kuća nego u bilo kojoj beogradskoj opštini.

A cene?

U prvoj polovini godine najskuplja kuća u Srbiji je prodata na Savskom vencu, za 4,8 miliona evra. Ipak, ukupno je na ovoj opštini prodato samo 25 kuća, koje su uglavnom bile luksuzne vile, a najjeftinija je plaćena 160.000 evra.

U beogradskim opšinama najveći promet kuća beleže Obrenovac sa 153 prodate kuće, i Zvezdara i Voždovac, sa po 126 prodatih objekata.

Trenutno, na specijalizovanom sajtu za oglašavanje nekretina 4zida, u ponudi ima više od 13.000 oglasa za prodaju kuća u Srbji, od čega se petina, odnosno oko 2.500 oglasa, odnosi na našu prestonicu.

kuća, nekretnine

Foto: Shutterstock

Pomama za Suboticom

Vlasnik jedne domaće agencije za nekretnine, Dejan Graovac, kaže da u samom centru Subotice ima manje kuća na prodaju i da takve objekte najčešće kupuju investitori za izgradnju stambenih zgrada, dok se kupci koji žele da žive u njima - odlučuju za delove grada van centra.

- Cene kvadrata kuća u Subotici se kreću u opsegu od 200 do oko 1.000 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta objekta. Najtraženiji su delovi grada koji su blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje. Za ovu kalendarsku godinu je karakteristično da je ponuda srazmerna potražnji, čak je možda za nijansu veća - kaže Graovac.

Dalje napominje da je ponuda stanova u novogradnji dobra, da se grade nove zgrade, ali ne u toj meri kao prethodne dve godine i dodaje da su cene stanova u novogradnji u fazi stagnacije sa

tendecijom rasta u sledećoj godini, dok cene kuća već neko vreme stagniraju.

Na tržište nekretnina na teritoriji Subotice uticala je i veća potražnja za kućama u selima, koja je porasla sa pojavom pandemije. Iako je interesovanje kasnije blago smanjeno i dalje je veće nego pre pandemije.

Najjeftinije kuće u Subotici, na selu u okolini tog grada, mogu ponekad da se nađu i za 10.000 evra, a najskuplje koštaju više od 200.000 evra.

Najskuplje kuće su, kako navodi Graovac za 4zida.rs, najčešće bile u mestima Bački vinogradi, Hajdukovo i Horgoš, a uglavnom je uz njih išao veći komad obradivog zemljišta ili voćnjak.

STANOVI CENE NEKRETNINE

Foto: Tanjug/Branko Lukić

Kako je u ostalim gradovima?

U Zrenjaninu za kuću treba izdvojiti od 12.000 do 100.000 evra, i tu su najtraženiji delovi grada 4. juli, Lesnina i nadelje Bagljaš, a Danijela Radovančev, iz još jedne agencije za nekretnine, kaže da su cene u rasponu od 300 do 1.000 evra po kvadratu.

Ponuda je trenutno veća od potražnje, pa potencijalni kupci mogu da biraju. Takođe, kao i u Subotici, i na teritoriji Zrenjanina je interesovanje za kuće u selima poraslo u proteklih nekoliko godina.

- Najjeftinije kuće kreću se od 12.000 evra, a najskuplje su spratne i sređene kuće od čvrstog materijala, koje se prodaju u rasponu od 50.000 do 100.000, a nekada se pojavi i nekretnina kao što imamo u Čenti, porodičnu kuću-hostel za 450.000 evra – kaže Danijela Radovančev.

Napominje da se u Zrenjaninu u narednih nekoliko godina očekuje i završetak izgradnje oko 5.000 stanova iz novogradnje.

Šta sve utiče na cenu kuće?

Šabac je poslednjih meseci dospeo u sa vrh kada je u pitanju potražnja za kućama, a vlasnica agencije za nekretnine iz tog grada, Zorica Đokić, kaže da su cene dostigle visoke nivoe, jer prodavci najčešće poistovećuju cenu kvadrata stana sa cenom kvadrata kuće.

- Kod nas u agenciji za posredovanje se drugačije procenjuju cene kuća. Na cenu utiče više parametara kao što su lokacija, veličina placa i godina gradnje, tako da se cena po kvadratu ne određuje po lokacijama, jer je svaka kuća za sebe iako se nekad nalaze jedna pored druge.

- Može se reći da su u poslednje vreme najtraženiji Centar i Živinarnik, deo oko Velikog parka-

Kamičak i deo oko Malog parka-Kamenjak - navodi Zorica Đokić.

Trend rasta potražnje za kućama na selu je prisutan i u okolini Šapca, gde se i dalje može pronaći nekretnina za 10.000 evra, ali dostižu i vrednost veću od 100.000 evra.

- Najskuplje kuće su u selima u okolini Šapca gde je prošla gradska voda, kanalizacija i gde postoje priključci i asfaltni put. U gradu se podjednako prodaju i stare kuće na čak i manje atraktivnim lokacijama radi gradnje stambenih zgrada, kao i kuće za stanovanje na svim lokacijama - kaže Đokić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miko

    17. novembar 2023 | 01:19

    Odakle se doseljavaju toliki ljudi u te gradove te je tolika pomama za kucama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>