• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki švedski gigant u dužničkoj krizi, a to bi moglo da uzdrma i Evropsku centralnu banku

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

SBB je nedavno otkupio obveznice po nešto nižoj ceni, kako bi stabilizovao finansije

  • 0
Stokholm Stokholm / Foto: Shutterstock

Dužnička kriza u švedskoj nekretninskoj grupi SBB izložila je Evropsku centralnu banku (ECB) riziku od gubitaka i, zapravo, istakla njenu ranjivost u toj korelaciji. Kupovinom nekretnina, uključujući socijalne stanove, vladine kancelarije, škole i bolnice, švedska grupa je nagomilala više od devet milijardi dolara duga.

Ono što je sporno za ECB, jeste da u svom portfelju ima obveznice SBB-a, i to "teške" nekoliko stotina miliona evra, rekla su dva upućena izvora Rojtersu. ECB, međutim, ne navodi koliko je obveznica kupila, po kojoj ceni, niti iznose detalje gubitaka.

Podaci od prošle nedelje pokazuju da je Evropska centralna banka na dan, 24. novembar, još uvek držala dve obveznice koje je izdala švedska kompanija, čijim obveznicama se trenutno trguje po otprilike upola nižoj ceni od nominalne vrednosti.

To pokazuje da investitori u cenu uračunavaju rizik da SBB možda neće vratiti dug.

Agencije su, u međuvremenu, spustile SBB-ov rejting u neinvesticioni razred, a grupa je nedavno otkupila obveznice po nešto nižoj ceni kako bi stabilizovala finansije. Među poveriocima je bila i ECB, dodao je jedan upućeni izvor.

Upravo je investicioni rejting velikih agencija bio jedan od uslova za ECB-ovu kupovinu korporativnih obveznica, napominje Rojters. Portparol Banke je odbio da komentariše ovaj slučaj, kao i eventualne gubitke.

Premda ECB-ova izloženost švedskoj kompaniji nije velika, otvara pitanje kako je centralna banka evrozone utrošila gotovo 400 milijardi evra na dužničke papire kompanija od 2016, u sklopu velikih kupovina imovine kojima je podupirala privredu i inflaciju.

Ukoliko švedska kompanija za nekretnine ne bude mogla da servisira dugove, centralne banke 20 članica evrozone moraće da zajednički pokriju gubitak, napominje Rojters.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>