• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je tržište nekretnina u Turskoj "eksplodiralo": Cene prave problem i guvernerki banke

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U novembru ove godine, stopa inflacije je iznosila 62 posto, a istovremeno su kirije u Istanbulu porasle za 77,1 posto

  • 0
Devojačka kula, Istanbul Foto: Pixabay/hakkiakova

Pomno pratimo dešavanja na svetskom, odnosno evropkom tržištu nekretnina, ali situacija kakva je trenutno u Turskoj - malo gde se nalazi. Velika je potražnja iznajmljivača za stambenim prostorom, a verovali ili ne - problem s pronalaskom nekretnine ima i guvernerka Centralne banke Turske, Hafize Gaye Erkan.

Uprkos svom istaknutom položaju, Hafize Gaye Erkan (44) je rekla da "ne može da pronađe odgovarajući stan u Istanbulu", jer je, navodi dalje, "sve preskupo".

- Nismo našli nijedan smeštaj u Istanbulu. Užasno je skupo. Ostali smo kod mojih roditelja.

Turska se, inače, već duži period bori sa velikom inflacijom, na šta direktno utiče Erdoganovo agresivno smanjenje kamatnih stopa. Više puta je u javnosti kritikovano njegovo protivljenje "konvencionalnoj ekonomiji".

U novembru ove godine, stopa inflacije je iznosila 62 posto, a istovremeno su kirije u Istanbulu porasle za 77,1 posto. Turska vlada je ranije donela odluku o ograničavanju povećanja cena zakupa na 25 posto, ali ni to očigledno nije dovoljno urodilo plodom da kirije budu pristupačnije.

Štaviše...

"To je dodatno pogoršalo situaciju. Sada iznajmljivači pokušavaju da se reše zakupaca svim mogućim sredstvima, kako bi ponovo iznajmili nekretnine po višestruko višim cenama", piše nemački Tagesschau.

U cilju borbe protiv inflacije, Centralna banka Turske povećala je ključnu kamatnu stopu za 8,5 baznih poena.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>