• 15

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sara već mesecima u Beogradu traži da kupi stan, a nekretnine ni na vidiku: "Gde su vam ti jeftini kvadrati?!"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kaže da kvadrat novogradnje u Zemunu ide i do 3.000 evra, dok je na Ceraku 2.300 evra

  • 15
Beograđanin mesečno uštedi 600 evra i opet nema za stan Novi Beograd stanovi evri Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Profimedia

Ekipi Telegraf Biznisa javila se jedna Beograđanka Sara (puno ime je poznato redakciji) koja je odlučila da podeli, kako kaže, svoju muku u potrazi za stanom u Beogradu. Kako nam je ispričala, njena potraga traje već mesecima, a sve što ima da poruči staje u jednu rečenicu "Gde se to prodaju jeftini kvadrati, o kojima se toliko priča?".

Ispričala je da u obzir dolazi i starogradnja i novogradnja, ali da razlika u ceni uopšte nije velika, pa stoga prednost daje novogradnji. Kada je reč o lokacijama, njena porodica preferira: Zemun.

- Želja nam je da nađemo trosoban stan u Zemunu, ali po svemu sudeći, još dugo se nećemo seliti. Verovali ili ne, kvadrat novogradnje u Zemunu je kao kvadrat u luksuznom delu grada, tačnije ide i do 3.000 evra - priča ova Beograđanka.

Pojašnjava da su spremni da daju do 1.900 evra, i da im je jedina opcija da dođu do svog krova nad glavom, ako podignu kredit.

- Nismo oduševljeni kolika će nam biti rata, ali to nam je jedino rešenje ukoliko želimo da širimo svoju porodicu. Već smo nekako prešli preko te prvobitno cifre i odlučili smo se da pogledamo stan u novoogradnji za 2.100 evra u Zemunu. Kraj nam se veoma svideo, sve je blizu i ulica je mirna. Međutim, ispostavilo se da je stan ipak prodat i tako smo ostali i bez njega - priča Sara i dodaje:

- Zatim nas je agent pozvao i upitao nas je koji je limit, ponovili smo da je reč o 2.100 evra i da ne možemo da idemo iznad toga. Dodali smo da pristajemo i na starogradnju. Posle par dana su nas pozvali iz agencije i ponudili nam novogradnju u Zemunu za 3.000 evra! Nisam znala da li da se smejem ili plačem od muke!

Kaže da je veoma revoltirana činjenicom da su cene kvadrata i dalje drže nerealno visoko, a da ponude jedva da ima. Kako dodaje, jedan agent za nekretnine ispričao im je da su skoro svi stanovi prodati u novogradnji na lokaciji koju su tražili, a i da ono što ima - brzo odlazi.

- Stvarno ne znam kako, kao da im novac raste 'iz vode'. Baš sam deprimirana - govori Sara i dodaje da su sada svoju potragu proširili i na širi deo grada, ali da situacija nije ništa bolja.

- Recimo, novogradnja na Ceraku je 2.300 evra. Po svemu sudeći, nećemo se još skoro seliti - zaključuje ona.

Podsetimo, Telegraf Biznis objavio je pre par dana predviđanje investitora i agencija o kretanju cena kvadrata u Beogradu. Anketa, koju je sproveo specijalizovani sajt za oglašavanje nekretnina 4zida pokazala je da čak 59% agencija predviđa stagnaciju cena, dok 37% smatra da će cene padati. Investitori su gotovo jednoglasni po ovom pitanju i čak 94% smatra da će cene stanova stagnirati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    23. decembar 2023 | 16:18

    Nek mi se javi Sara, imam full renoviran stan, sređen, uknjižen 1/1, 52kv, u Zemun Polju, njen je za 90.000eura, bez trunke ulaganja. Znam, neće. Jbg, svi bi mi u centru za 1200eura kvadrat, ali nemaaa...

  • Agent nekretnina

    23. decembar 2023 | 17:14

    Cinjenica je da je prodaja opala za bar 30 do 40%. Ovo sto se kao prodaje, su ugovori koji se sada knjize, a ranije su prodati, tj u izgradnji. Sada se investitori drze jos, placaju izvodjace prebijajuci sa kvadratima. H2O je druga prica i tu nema zastoja. Nece ni biti. Sve ostalo je u padu. A naci dobre stanare stanodavcima je sad misaona imenica. Svi su se vec snasli, nakon najezde Rusa. Inace, Rusi su odavno otisli.

  • Blue i

    23. decembar 2023 | 17:24

    Sa kim se ova svadja? Kao da joj neko duguje jeftine kvadrate Ako nemas para onda kupi negde drugo stan

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>