• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stranci sve više odustaju od kupovine nekretnina u našem komšiluku: Da li su razlog paprene cene?

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine, 9.515 stranaca se odlučilo za nekretninsku investiciju u Hrvatskoj, a kako je u 2023?

  • 2
Zagreb Zagreb / Foto: Shutterstock

"Stranci su prvi povukli ručnu kad je u pitanju domaće tržište nekretnina", piše hrvatski portal Poslovni dnevnik. Prema podacima Poreske uprave, do sredine decembra 2023. stranci su kupili čak 25% manje nekretnina u Hrvatskoj nego 2022. godine.

Lani se 9.515 stranaca odlučilo za nekretninsku investiciju u Hrvatskoj, dok se ove godine broj stranih kupaca spustio ispod 7.400... Uglavnom su to kuće i apartmani uz more koje novim vlasnicima služe za odmor, ali često i za najam, te donose dodatnu zaradu.

Strani kupci nekretnina u Hrvatskoj najčešće dolaze iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Slovačke, a za mnoge je ulaganje u našem komšiluku dobra investicija, jer nudi solidnu zaradu na razlici cene, ako se odluče za dalju preprodaju. Dodatno, kupljena nekretnina im omogućava i tekući priliv kapitala, ako se odluče za iznajmljivanje.

Oprez stranih kupaca je, međutim, proistekao iz ekonomske situacije u matičnim zemljama, a tek je onda posledica rasta cena nekretnina u Hrvatskoj, dodaje se u tekstu.

Inače, od 2015. do danas cene nekretnina su se udvostručile u mnogim delovima Hrvatske.

Prosečne cene novih stanova, prodatih u Zagrebu u prvom delu 2023, preskočile su 2.600 evra po kvadratu, a slične cene se nalaze i duž jadranske obale, ako ne i veće.

Ipak, kvadrat na Kvarneru, u Istri, Dalmaciji ili Zagrebu - i dalje je jeftiniji nego u mnogim zapadnoevropskim gradovima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. decembar 2023 | 15:10

    Куповаће к'о луди кад се Далмација и Истра врате Италији.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>