• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud u Zagrebu naložio prodaju velikih robnih kuća NAMA u centru Zagreba 23 godine od početka stečaja

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kroacija osiguranje u svom zahtevu ističe da se stečaj vodi 23 godine, a da ni stečajni upravnik ni sud nisu preduzeli nijednu radnju kojom bi se pokrenuo postupak prodaje preostalih nekretnina koje su u vlasništvu dužnika

  • 0
Robna kuća NAMA Zagreb Foto: Shutterstock

Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je da je zahtev Kroacija osiguranja za suđenje u razumnom roku osnovan i naložio donošenje odluke o prodaji zgrada preduzeća NAMA u centru glavnog grada Hrvatske - više od 23 godine nakon otvaranja stečaja.

Donošenje odluke o prodaji zgrada u Ilici i na Kvaternikovom trgu oročeno je do septembra 2024. navodi se u rešenju koje je potpisao predsednik zagrebačkog Trgovačkog suda sudija Nino Radić.

U zahtevu Kroacija osiguranja navodi se da je postupak stečaja nad deoničarskim društvom NAMA (nekada velikim trgovačkim lancem Narodni Magazin osnovanim 1945.) otvoren još 23. juna 2000. kao i da je blagovremeno prijavljeno potraživanje i podnet zahtev za izuzeće po osnovi kreditnog duga.

Takođe u zahtevu osiguravajućeg društva je utrvđeno i pravo namirenja Kroacija osiguranja iz vrednosti nekretnina kompanije NAMA u Radićevoj ulici i na Kvaternikovom trgu, veoma atraktivnim lokacijama, te se ističe da ne postoje prepreke za prodaju navedenih nekretnina jer je "naponon izvršen postupak potrebnih promena u zemljišnim knjigama", navodi portal Index.

Robna kuća NAMA Zagreb Foto: Shutterstock

Kroacija osiguranje navodi da se stečaj vodi 23 godine, a da ni stečajni upravnik ni sud nisu preduzeli nijednu radnju kojom bi se pokrenuo postupak prodaje preostalih nekretnina koje su u vlasništvu dužnika, što bi dovelo do namirenja poverilaca i okončanja postupka stečaja.

Zbog toga osiguravajuće društvo izvodi zaključak u svom zahtevu da je "povređeno Ustavom Hrvatske zajamčeno pravo na suđenje u razumnom roku".

No, u svom rešenju predsednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić naglašava da je skupština poverilaca ovlašćena da odlučuje o prodaji nekretnina:

"Za postupanje po zahtevu predlagača o suđenju u razumnom roku za koje je predsednik suda utvrdio da je osnovano, nalaže se u daljem roku od devet meseci definisati unovčenje stečajne mase'', zaključuje se u sudskom rešenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>