• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najlepša malena kuća koju ćete videti, a tek cena! Idealno rešenje u vreme preskupih stanova

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavna karakteristika pametnog rasporeda OM-a su dnevni boravak i potkrovlje, koji koriste visinu kuće, kao i panoramski prozori

  • 1

Ako volite da organizujete velike zabave za svoju porodicu i prijatelje, a možete da priuštite sebi dodatnu nekretninu, ova ideja je prilično praktična i isplativa. Ako ste se nekada zapitali: Kako bi bilo da imam dodatni smeštaj, gde bih mogao/la da ugostim drage ljude, na jednu noć ili tokom vikenda, evo odgovora...

Mala kuća (eng. tiny house) Om, kompanije "Tiny Tect", bila bi savršena u te svrhe. Sam koncept male kuće je dovoljno svestran da može uključiti gotovo sve što zamislite: od dvospratnih verzija sa više spavaćih soba do kompaktnijih, osnovnih modela. Svaka opcija je prikladna za određene stilove života i preferencije, ali bi bilo pošteno reći da su one najmanje kuće - najfleksibilnije i najpristupačnije sa više gledišta.

Sajt autoevolution.com kaže da ne možete pogrešiti sa kućom na točkovima, kao što je preslatki Om. Iako deluje skučeno, kada je reč o prostoru, genijalni dizajn ove kontejnerske kućice pretvara je u džekpot među povoljnim i modernim objektima. Om je, inače, najmanji model koji je dizajnirao australijski tim.

Dužina kućice varira između 4,2 i 4,8 metara, a širina je 2,4 metra. Om je visok 3,4 metra, i nudi iste, ključne prednosti kao i veći modeli ovog brenda za gradnju malenih kuća. To znači da je Om potpuno mobilan, skrojen za svakodnevni život, kompatibilan sa savremenim standardima udobnosti.

Konkretno u Om-u, ima mesta za jednu do dve osobe, a glavna karakteristika njegovog pametnog rasporeda su dnevni boravak i potkrovlje, koji koriste visinu kuće. Da bi se uštedeo prostor i kako bi stvari bile što kompaktnije, dnevna soba je mudro postavljena tačno iznad spavaće sobe na glavnom spratu.

Spavaća soba u Om-u je, kako se navodi, osnovna i mala, ali radi posao u smislu što u nju staje komforan krevet za jednu ili dve osobe. Zbog svog specifičnog položaja unutar ovog rasporeda, to je za spavanje sasvim dovoljno, dok je sa druge strane, dnevni boravak dosta komforniji. Tu staju velika sofa, stočić za kafu, stolice, veliki TV.

Drugim rečima, ova soba je odlična ne samo za opuštanje, već i za skladištenje većih stvari, što je uvek plus za male stanove. Najbolje od svega je panoramski prozor koji još više otvara prostor i propušta mnogo prirodnog svetla. Om ima i čajnu kuhinju, pogodnu za kuvanje, koja je jednostavnim zidom odvojena od prostora za spavanje/dnevne sobe.

Nudi i malu radnu ploču, ormare, sudoperu, ploču za kuvanje sa dve ringle i poseban odeljak za frižider. Uz doplatu, budući vlasnici mogu dodati i veći frižider, kao i mašinu za pranje sudova - ali samo ako odaberu Om maksimalne dužine, odnosno najveći model. U tom slučaju, dom mogu opremiti i mašinom za pranje veša, što bi ovu kućicu onda zaista učinilo potpuno opremljenom za svakodnevni život.

Osnovni model dolazi sa jednostavnim kupatilom koje je opremljeno tušem i toaletom, a još jedno genijalno dizajnersko rešenje bilo je da se ugrade trpezarijski sto i stepenište - dva u jednom. Umesto da pruža tipično, skriveno skladište, ovo stepenište služi kao zgodan šank za doručak koji se nalazi ispred velikog prozora, sa barskim stolicama. To je odlično rešenje za ručavanje koje, takođe, štedi mnogo prostora. Ipak, to rešenje je opciona karakteristika - neki bi, možda, radije koristili jednostavne merdevine za pristup potkrovlju.

Sve u svemu, u malenoj kući Om sve je u savršenoj ravnoteži. Iako su njegovi prozori ogromni, rešenja za skladištenje su diskretna i kompaktna. Na primer, naći ćete nekoliko sićušnih polica na unutrašnjem zidu spavaće sobe kao pametnu alternativu noćnim ormarićima. Kuhinjski kutak, takođe, dolazi sa prostorom za skladištenje, dok u pogledu fleksibilnosti - dnevni boravak može služiti za više namena.

Om može lako postati i mobilna kancelarija ili kuća za goste, a najbolji deo cele priče su cene, koje počinju već od 55.990 australijskih dolara (manje od 40.000 američkih dolara).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Postar

    3. januar 2024 | 13:34

    Ne svidja mi se ovo,izgleda ko kontejner mogli su se potruditi da to bude primereno danasnjem vremenu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>