• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je kontroverzna Ukrajinka koja je pokupovala čak 4 hotela u Splitu? Vrede više od 10 miliona evra

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinci su procenili da slični hoteli na hrvatskoj obali koštaju od 2,5 do 3 miliona evra po objektu

  • 1
split Foto: Shutterstock

Tetjana Glinjana, koja se smatra jednom od najvećih (ako ne i najvećom) dobavljačica prehrambenih proizvoda za ukrajinsku vojsku po narudžbini Ministarstva odbrane, upravo je postala vlasnica četiri hotela u Splitu; tako je barem navedeno u istrazi ukrajinskog portala NV Business, a vest su preneli svi hrvatski mediji.

Naime, novinari su komunicirali s osobljem jednog od hotela, kojem su pokazali fotografiju Tetjane Glinjane. Iz objekta je, navodno, potvrđeno da je upravo ona postala njegova nova vlasnica. Rečeno je i da Ukrajinka poseduje još nekoliko hotela u Splitu, kao i fabriku mesa u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

Ukrajinski novinari tvrde da su, proveravajući lokalni poslovni registar, pronašli podatak da je od jeseni 2023. Glinjana postala vlasnica firmi "Zen Adria", "Pigment" i "Mimoza", a ujedno je osnovala i "Nazarii".

U istrazi se ističe da navedene firme upravljaju hotelima Mirari, Ora, Luxe i Posh.

Hotel Mirari je novoizgrađeni objekat iza hotela Marjan, na splitskim Kaskadama. Ima 18 soba, restoran i bazen na krovu. Ora je smeštena u novogradnji, u Poljičkoj ulici, ima četiri zvezdice i raspolaže sa 24 sobe, restoranom i kongresnim centrom za 50 osoba. Luxe Boutique Hotel se nalazi na dnu Zvonimirove ulice, ima 30 soba, restoran, SPA i salu za konferencije, dok je Posh - kako mu i ime nalaže - objekat sa pet zvezdica, koji ima šest apartmana, krovni bazen i SPA centar.

Ukrajinci su procenili da slični hoteli na hrvatskoj obali vrede od 2,5 do 3 miliona evra, odnosno da je za kupovinu četiri hotela u centru Splita bilo potrebno potrošiti više od 10 miliona evra. S obzirom na to kako se trenutno kreću cene nekretnina u Splitu, realno je da su ti iznosi i nekoliko puta viši, piše SD.

Istražioci, takođe, pišu da je Glinjana bila osnivačica nekoliko preduzeća takozvane "grupe Bila Tserkva" (u prevodu: Bela Crkva), koja su u određenim periodima bila glavni dobavljači hrane za nacionalnu vojsku. To su Premium Company LLC, Vizit LLC, Ukrprodprokord VR LLC i Grand Consult LLC.

Prema publikaciji "Naš novac", cene hrane u ugovorima ovih firmi sa Ministarstvom odbrane bile su "prenapumpane". Dakle, radi se o klasičnom ratnom profiterstvu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. januar 2024 | 15:45

    "klasičnom ratnom profiterstvu" - НЕ могу да верујем... Па св нацисти имају некретнине изван некадашње Украјине, као доказ свог патриотизма...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>