• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milenijalci se sele na "najdosadnija mesta na svetu": Cene kirije ih "teraju" iz gradova

A. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Generacija, koja je veliki broj metropola u Sjedinjenim Državama, pretvorila u skupa igrališta za mlade sada je prinuđena da se seli u predgrađa, pa i dalje od toga

  • 0
Selidba kutije novi stan Foto: Shutterstock

Skoro dve decenije milenijalci su pretvarali čitave četvrti u velikim gradovima, poznate po pogodnostima urbanog života širom Sjedinjenih Država, u igrališta za mlade i bez dece. U poređenju sa generacijom X i bejbi-bumerima, mnogo veći udeo milenijalaca se u mladosti preselio u gradove, i ostao u njima duže. Ta situacija se sada menja. Trend „podmlađivanja“ gradova se ubrzao: metropole postaju sve mlađe, brže, od San Franciska do Bostona, od Ostina do Denvera. Ali nisu milenijalci ti koji ih čine mlađima – već generacija Z.

Smatra se da oko trećine odraslih osoba generacije Z živi sa roditeljima, a mnogi ne misle da će ikada moći da poseduju dom. Milenijalci, u međuvremenu, stare i sele se u predgrađa.

Od nedavno, telefoni kompanije za nekretnine Suburban Jungle Group su se usijali, navodi Biznis Insajder: Mnogi milenijalci izbezumljeni su novim cenama zakupa nekretnina, koje su u velikim gradovima skočile za više od 30 odsto. Posle pandemije kovida trend rasta cena se dodatno ubrzao, a troškovi života u gradovima su naprosto eksplodirali.

Prema podacima iz poslednjeg popisa 2022. godine, osobe uzrasta od 20 do 29 godina navele su kao glavni razlog za njihovo preseljenje - cenu, za razliku od ranijih istraživanja, kada su glavni razlozi bili blizina porodice i zaposlenje.

Analiza objavljena prošle godine pokazala je da su kupci kuća u 35 najvećih američkih gradskih oblasti platili 34% kako bi živeli u naseljima do kojih se može prošetati iz centra, dok su oni koji su iznajmljivali nekretnine u takvim sredinama plaćali 41% više

Gradovi sa najvišim zakupninama i sa najmanjim brojem stanova koji imaju tri ili više spavaćih soba izgubili su najveći deo milenijalaca, koji su otišli u predgrađa, navodi se u istraživanju Harvardovog Centra za stambene studije.

- Istpostavilo se da se milenijalci sele na najdosadnija mesta na svetu: u naselja sa malo urbanih pogodnosti, u kojima dominiraju porodične kuće - rekao je Hijaung Li, koji je rukovodio ovom studijom, a koji je u međuvremenu postao profesor na Univerzitetu u Seulu.

Agent za nekretnine u Vol Taunšipu u Nju Džersiju, Džon Natal opisuje ovaj fenomen rečima "vozi dok se ne kvalifikuješ": 

- S obzirom na to da su cene u urbanim predgrađima, kojima su veliki gradovi "na dohvat ruke", drastično porasle od 2022, mnogi milenijalci sada pristaju da odu još dalje, čak dva do tri okruga od urbane vreve, da bi mogli da priušte kuću - rekao je on.

Naravno, postoje i drugi slučajevi. Agent za nekretnine iz Čikaga, Rafai Kamar, kaže da su neki milenijalci koji su napustili centar i otišli na periferiju rešili da se vrate, jer jednostavno ne mogu da prihvate život na periferiji i stalna putovanja.

Mnogi ostaju zaglavljeni na tržištu nekretnina: Ne mogu da priušte da prodaju svoje kuće u predgrađu koje su nakon dostizanja cenovnog vrhunca 2022. - pale u vrednosti, dok je cena hipoteke - porasla.

Kao i mnogo puta do sad, kriza pogađa sve osim najbogatijih. Kako su ljudi sa nižim prihodima bili prinuđeni da se isele iz gradova, stopa siromaštva u predgrađima porasla je tri puta brže od stope urbanog siromaštva od 2019. do 2022. godine.

Ovim i ovakvim trentom je posebno pogođeno afro-američko stanovništvo. Njujork je izgubio oko 9% njih u poslednjih 20 godina i više od 19% crne dece i tinejdžera od 2010. do 2020.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>