• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropljani napravili hit kućicu: Inspirisana japanskim stilom, toliko mala da nema ni krevet, a košta dosta

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izolacija kućice Bonzai je mešavina pamuka, konoplje i lana, a na spoljašnjem delu kućice su pričvršćene merdevine koje omogućavaju pristup kompaktnoj krovnoj terasi

  • 0

Najnoviji model nekretnine francuske firme "Baluchon" je veoma mali, čak i za standardne malih kuća: ima samo 4,5 metra u dužinu. Dizajn je spolja i iznutra potpuno inspirisan Japanomodnosno njihovom filozofijom o stambenoj gradnji i uštedi prostora.

U pitanju je mobilna kontejnerska kućica po imenu Bonzai, lako prenosiva, upotpunjena modernim, tzv. pametnim (smart) dizajnom. Zasnovana je na dvoosovinskoj prikolici, ukrašena crvenim kedrom, sa aluminijumskim krovom i drvetom smrče unutra.

Njena izolacija je mešavina pamuka, konoplje i lana, a na spoljašnjem delu kućice su pričvršćene merdevine koje omogućavaju pristup kompaktnoj krovnoj terasi.

S obzirom na to da je kuća malena, "Baluchon" je morao da bude kreativan kada je reč o enterijeru.

Na primer, ulazna tačka kuće je u kupatilo, koje je vrlo jednostavno: sadrži tuš i wc šolju. Odmah pored kupatila je kuhinja, koja je takođe veoma kompaktna, ima sudoperu i šporet sa dve ringle, kao i frižider. Deluje jednostavno, ali kuhinja u ovoj maloj kući, zapravo, ima više prostora za skladištenje nego što biste očekivali: uključujući fioku i sto na izvlačenje.

Klizna vrata u šodži stilu omogućavaju pristup glavnoj i jedinoj prostoriji u kući, koja služi kao višenamenska dnevna soba. Ima podne fioke, ormariće, trpezarijski sto koji se otvara po potrebi, zatim police i peć na drva.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Tiny House Baluchon (@tinyhousebaluchon)

Pored toga, zvuči neverovatno, ali ova soba sadrži čak i postavku kućnog bioskopa. Ipak, u Bonzaiju nema spavaće sobe, niti sofe. Umesto toga, kada dođe vreme za spavanje, vlasnik jednostavno otkotrlja futon (tradicionalna japanska podloga za spavanje), koji je odložen kada nije u upotrebi.

Bonzai je izgrađen radi lakšeg putovanja i služi kao glavni dom vlasnika dok putuju po Engleskoj. Tačna cena ovog modela nije poznata, iako "Baluchon" male kuće obično prodaje za 80.000 evra pa naviše.

(Telegraf Biznis/Foto: www.tinyhouse-baluchon.fr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>