• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izašli podaci RGZ-a: Cene stanova rasle i u četvrtom tromesečju 2023. godine

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stanovi su bili skuplji za 5,75 odsto u odnosu na isti period prošle godine

  • 1
Stan, Novac evri pare Foto: Shutterstock

RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66, što predstavlja rast cena stanova od 5,75% u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83%.

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u četvrtom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period piše na sajtu Republičkog geodetskog zavoda.

Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2023. godine cene stanova su porasle u Gradu Beogradu 5,79%, u regionu Vojvodine za 4,67%, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95%, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16%.

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 5,41%, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93%.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

*RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    9. februar 2024 | 18:56

    Zasto ne napisete koliki je pad prodaje po RGZ. Po njima u Beogradu pad je preko 32% a sto je fingiran podatak. Realan pad prodaje u Beogradu je preko 50%. Mogu prodavci da dizu cene koliko hoce ali vise niko ne zeli da plati njihove lepe zelje. Za pare koji oni traze lepo odes u Bec i kupis stan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>