• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

O ovome niko ne misli prilikom kupovine stana, a može da vam odredi tok kredita: Retkost je, ali...

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U roku od 15 minuta može prokockati "20 odsto kredita"

  • 1
Kupovina stana, izdavanje Foto: Shutterstock

Ako ste mislili da je najveći stres prilikom apliciranja za stambeni kredit samo odobrenje istog, varate se. Stres nastupa jedan korak ranije. Onog momenta kada smo odlučili da uđemo u sagu zvanu ,,kupovina sopstvenog krova nad glavom", upozorili su nas da na ovo obratimo posebnu pažnju. Odnosno, na ovu osobu.

Seno, selo Foto: Pixabay

Prvi deo ,,Igla u plastu sena"

Ova rečenica najbolje opisuje trenutno stanje na tržištu nekretnina. Cene se kreću od 150, 160.000 evra za sedamdesetak kvadrata, a kada to pretočite u kredit - dolazite do rate od oko 650 - 700 evra na 30 godina. Što, složićemo se, na duže staze zvuči kao triler - neizvesno do samog kraja.

O, bilo je tu i humorističkih scena. Recimo, naizgled idealnog stana u novogradnji, odnosno sve dok ne okrenete glavu i vidite kroz prozor - dvorište skupljača sekundarnih sirovina, ili recimo stana, gde je hodnik pretvoren u kuhinju pa tako recimo u isto vreme možete da gledate televizor i pratite da li vam kipi ručak. Pa, 2 u 1, zar to nije ono što svi želimo? Ja ću se ipak zadržati na kafi.

Onima koji još traže, imam da poručim, 3.000 evra na Voždovcu? Da, ako hoćete da vam se prodavac smeje iza leđa.

Sretan par žena devojka muškarac muž selidba kutije  stan Foto: Shutterstock

Drugi deo ,,Upoznaj svog tajanstvenog igrača"

Preskočićemo par "minuta filma" (odabir banke, idealne ponude) za drugi deo i stvorićemo se u kancelariji bankarskog savetnika. Taman kada pomislite da "vaš ključ u ruke" zavisi samo još od banke, a na šta vi svakako ne možete da utičete, od bankarskog savetnika ili pak savetnice dobićete potvrdu o ulozi "tajanstvenog igrača", odnosno osobe koja vam može u 15 minuta odlučiti sudbinu kredita.

U ovoj sagi predstavljamo vam ključnog igrača - procenitelja nekretnine.

Naime, u pitanju su nezavisni procenitelji, koji nemaju veze sa bankom, i imaju zadatak da procene da li je cena za koju ste se rukovali sa prodavcem realna. Da bliže pojasnimo, ova stavka je nezaobilazna prilikom odabira kredita i može koštati i do 100 evra. Procenitelj je tu da premeri nekretninu za koju ste se odlučili, proveri da li se kvadratura poklapa sa onom koja je upisana u katastru, zabeleži stanje zatečene nekretnine... u suštini - oceni da li je dogovorena cena nešto što se isplati banci da odobri.

Zašto je njegova uloga tako bitna? Pa vrlo jednostavno, ako procenitelj zaključi da stan vredi manje od dogovorene cene sa prodavcem, banka daje samo 80 odsto traženog kredita.

Inače, ovde možete naći listu svih liceniranih procenitelja.

Za treći deo sage... nastavite da čitate Telegraf Biznis, a ako i vi imate zanimljivu priču o kupovini prvog stana, pišite nam u komentarima ili na mejl biznis@telegraf.rs

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Co21

    23. mart 2024 | 19:06

    To smo sami sebi dozvolili da nam kvadrat stambenog prostora bude toliki. Ko ima, njemu nije problem platiti, ali ko nema taj je u ozbiljnom problemu. Drzava koja ovo dozvoljava, samo pravi sve vecu i vecu prazninu i razliku izmedju bogatih i onih sto kao predstavljaju srednju klasu, koje ustvari ni nema odavno. Mada, uzeti tako kredit na "stancic" i placati minimum 100000 dinara mesecno, a muko moja, jos se obavezati 30 godina. Ne daj ti Boze

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>