• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više mladih kupuju nekretnine: Glavne prepreke su visina plate i cene kvadrata

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analiza Evrostata iz 2022. pokazala je da mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze tek posle 31. rođendana, što je za oko šest godina kasnije u odnosu na mlade u EU

  • 1
Kupovina Foto: Shutterstock/Natee Meepian

Među kupcima nekretnina u Srbiji sve je više mladih, ali mnogi ipak i dalje teško uspevaju da se osamostale, a glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata, pokazalo je istraživanje. Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvu polovinu 2023, pokazuju da se mladi do 30 godina javljaju u više od 15 odsto kao kupci stanova, što je značajan napredak u odnosu na 2019, kada je udeo ovih kupaca bio skromnih 7,9 odsto.

Analiza Evrostata iz 2022. pokazala je da mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze tek posle 31. rođendana, što je za oko šest godina kasnije u odnosu na prosek mladih u Evropskoj uniji.

Glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata.

Sektori koji obezbeđuju najveće plate mladima na početku karijere, pa samim tim pružaju i najveće šanse za osamostaljivanje i kupovinu prve nekretnine su informacione tehnologije (posebno za programere i inženjere), finansije i bankarstvo (za pozicije finansijskih analitičara i slične), kao i farmacija (za pozicije medicinskih predstavnika i farmaceutskih asistenata).

I u agencijama za nekretnine potvrđuju da kupovinu prvog stana pre 30. rođendana, uz pomoć banke, sebi mogu da priušte kvalifikovani ljudi u IT sektoru, dizajnerskoj i marketinškoj delatnosti i mladi različitih profila zaposleni u vodećim stranim i domaćim kompanijama.

Navode i da je za prosečan stan od 50 kvadrata u Beogradu potrebno oko 100.000 evra, kao i podatak da je za bankarski kredit neophodno učešće od oko 20.000 evra.

To mladi, kako ističu ipak teško mogu sami da ostvare, već im je i pod uslovom da su zaposleni i da imaju platu iznad proseka, neophodna pomoć roditelja.

U agencijama savetuju mlade da ukoliko su zaposleni i imaju finansijskih mogućnosti da podignu kredit treba prvo da provere kolika bi bila mesečna rata kredita za nekretninu za koju su zainteresovani.

Ističu i da pre odluke o prelasku u samostalni dom, mladi treba da sagledaju sve aspekte tog koraka, ne samo cene nekretnina, već i ukupne troškove života i mesečnih režija, kao i opcije deljenja prostora sa cimerima radi smanjenja finansijskog opterećenja.

Prema podacima agencija za nekretnine na opštinama kao sto su Vračar, Stari Grad, Savski venac ili drugim ekskluzivnijim lokacijama cene kvadrata koje su iznad 3.000 evra su previsoke za mlade.

Naselja koja su im dostupna, odnosno ona koja su dostupna za kupovinu prosečnom kupcu su Voždovac i to Banjica, kao i Braće Jerković, zatim Konjarnik, Medaković, dok su u Rakovici to Vidikovac, Miljakovac, Kanarevo i Labudovo brdo, Kneževac, a na Zvezdari se mogu naći stanovi u Mirijevu, Učiteljskom naselju i drugim udaljenijim delovima opštine.

Povoljnije cene kvadrata mogu se naći na Ceraku, u Filmskom gradu, Žarkovu i Železniku, kao i na Karaburmi ili u Borči, a tu su i pojedini blokovi odnosno delovi opština Novi Beograd i Zemun.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    16. april 2024 | 11:21

    Ovo je divna vest ako je tačno da mladi kupuju nekretnine. Ja iz svog iskustva mogu samo da preporučim svima solis nekretnine ako ste trenutno u potrazi za novim domom. Srećno svima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>