• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi počeli masovno da kupuju stanove i kuće u Hrvatskoj? U obzir uzimaju samo ova mesta

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je da u zadnje vreme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama, navode agenti

  • 1
Opatija, panorama grada Foto: Milena Đorđević

Srbi su, navodno, počeli masovno da kupuju stanove i kuće u Hrvatskoj. Iako su na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već tradicionalno najbolji kupci, sada "u trku" su uleteli i Srbi.

Slovenci, na godišnem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, pa su prošle godine kupili njih 3.403. Ipak, kako piše Jutarnji, pozivajući se na izjave vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupovina od državljana iz regiona, ove godine primećen je nešto veći interes za kupovinom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.

"Zanimljivo je da u zadnje vreme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresovani su za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu", rekao je za Jutarnji Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Opatija je ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu ljetnikovaca, a prema podacima lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj.

"Nismo primetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske", kaže Jasminka Biliškov, direktorka agencije Biliškov nekretnine.

Kako navodi Jutarnji, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i dijaspore iz regiona, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par meseci bukvalno udesetostručili.

"U 2022. godini 36% svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizovano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regiona", navodi Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne saobraćajne povezanosti s mestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, sednu u auto, te su u roku od 4-5 sati na ručku i uživaju uz more. Dosta upita od onih koji su iz stranih zemalja kao što su Nemačka i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz BIH.

Kako se navodi, ove godine beleži se pad interesa kupaca iz inostranstva zainteresovanih za obalu, od kojih 10 posto i više u zavisnosti o kojem se području govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabilizovalo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.

(Telegraf.rs)

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JM

    11. jun 2024 | 12:19

    Ако, нека купују. Имаће Хрвати опет шта да отму.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>