• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prodaja nekretnina na Kipru skočila više od 30 odsto: Najveći rast među zemljama EU

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj primetan rast označava treću uzastopnu godinu rasta prodaje nekretnina na Kipru

  • 0
Kipar, nekretnine Foto: Shutterstock/Art-is-Power

Prodaja nekretnina na Kipru porasla je za 31 odsto u 2023. u odnosu na 2022. godinu, što je najveći rast među zemljama Evropske unije, prema podacima koje je objavio Eurostat, statistička služba EU.

Ovaj primetan rast označava treću uzastopnu godinu da je prodaja nekretnina na Kipru porasla, u oštroj suprotnosti sa trendovima u većini drugih zemalja EU, gde su transakcije generalno opadale u poslednje dve godine.

U 2023. godini broj stambenih transakcija je opao u 13 od 16 zemalja EU za koje su dostupni podaci. Kipar je prednjačio sa značajnim povećanjem od 31 odsto, a slede ga Poljska sa 3,9 odsto i Irska sa 0,6 odsto.

U prethodnoj, 2022. godini, došlo je do smanjenja stambenih transakcija u 10 od 16 zemalja koje su slale izveštaje. Međutim, Kipar je ponovo prekinuo trend sa značajnim povećanjem od 27,4 odsto, dok je Danska doživela najveći pad od 24,8 odsto.

Eurostat ističe da je pandemija 2020. godine značajno uticala na tržište nekretnina, što je dovelo do opšteg pada prodaje zbog mera zabrane kretanja. Te godine samo četiri od 16 zemalja EU sa dostupnim podacima zabeležile su povećanje prodaje kuća, a Kipar je zabeležio pad od 23,3 odsto, piše Ekatimerini.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovde bi svako želeo da stanuje - u komšiluku Muzeja Nikole Tesle i nove zelene pijace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>