• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ovu olakšicu ne znaju svi, a može da vam smanji porez na imovinu za 50 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako još uvek niste dobili Rešenje o porezu na imovinu za ovu godinu, proverite svoje eSanduče

  • 0
stan, novac, evri, pare Foto: Shutterstock

Rešenja o porezu na imovinu za ovu godinu počela su uveliko da stižu, a malo ko zna da postoji olakšica koja vam može smanjiti iznos i do 50 odsto. Reč je o tzv. poreskom kreditu, ali ne brinite, ne o onakvom na kakav smo navikli da uzimamo iz banke.

Naime, u slučaju da stanujete u stanu ili kući na koju plaćate porez, on se umanjuje za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara.

"Ako na jednoj kući za stanovanje ili stanu ima više obveznika, pravo na umanjenje utvrđenog poreza ima svaki obveznik koji u toj kući za stanovanje ili stanu stanuje čije prebivalište je prijavljeno u toj kući ili stanu, u visini srazmernoj njegovom udelu u pravu na toj kući za stanovanje ili stanu u odnosu na iznos za koji se porez umanjuje, u skladu sa stavom 1. ovog člana", navodi se u Zakonu o porezima na imovinu.

U slučaju da je utvrđen porez na kuće za stanovanje i stanove površine do 60 kvadrata, a koji nisu na građevinskom zemljištu, tačnije na zemljištu u građevinskom području i ne daju se zakup, a u kojima je prijavljeno prebivalište i stanuju samo lica starija od 65 godina, porez se umanjuje za 75 odsto.

"Ako su za istu kuću ili stan ispunjeni uslovi za umanjenje utvrđenog poreza po više osnova iz st. 1. do 3. ovog člana, umanjenje se vrši po jednom osnovu koji je najpovoljniji za obveznika", navodi se dalje u Zakonu.

Da li ste dobili Rešenja za ovu godinu? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>