• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kakva je sudbina stanova izgrađenih za velika sportska takmičenja? Evo kako se kreću cene kvadrata pre i posle

V. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za Univerzijadu u Beogradu je izgrađeno naselje sa oko 1.860 stanova dok na jesen počinje izgradnja 1.500 stanova za predstojeći EXPO27

  • 0
Naselje Belvil Printskrin: Youtube/ben sedin

Veliki sportski događaji poput Olimpijade, širom sveta su bili povod za masovnu gradnju stanova, od Sarajeva, preko Tokija, do Pariza, gde se ovih dana održavaju 33. Olimpijske igre. U Beogradu je potražnja za nekretninama poslednjih godina daleko veća od ponude, pa su zato i velika očekivanja od najavljene izgradnje naselja u Surčinu, koje bi trebalo da obezbedi smeštaj za učesnike izložbe EXPO27.

Potencijalni kupci se nadaju da bi veća ponuda konačno mogla da spusti cene, dok u agencijama za nekretnine očekuju da će cene kvadrata u Surčinu dodatno porasti kada se kompleks završi. Njihova računica nije bez pokrića, jer imaju iskustva sa naseljima poput "Belvila" koje je poslednje koje je u Srbiji namenski građeno za Univerzijadu, a u kojem su cene u poslednjih 15 godina više nego duplirane – ko je kupio kvadrat za 1.500, sada može da ga proda i za više od 3.000 evra.

Ovaj kompleks tipskih zgrada sa oko 1.860 stanova i u njemu je u toku Univerzijade bilo smešteno više od 8.500 sportista iz 170 zemalja.

Prvo "olimpijsko selo" je nastalo pre sto godina u Parizu, gde se ovih dana ponovo održavaju olimpijske igre. Organizatori su tada prvi put hteli da sve takmičare smeste "pod isti krov". Tada su sportisti spavali u drvenim kućama, a Francuzi su sada najavili su da će ovo biti "najodgovornije i najodrživije olimpijske igre u istoriji".

Korišćeni su postojeći objekti koji su renovirani i prilagođeni, a oni koji su morali da budu izgrađeni napravljeni su od drveta i recikliranih materijala. Trećina svih krovova prekrivena je solarnim panelima, dok se na drugoj trećini nalaze zelene bašte koje treba da smanje temperaturu u selu. Kada se Olimpijada završi 82 zgrade u kompleksu biće pretvorene u stanove za 6.000 ljudi i poslovni prostor.

I Novi Sad ima "olimpijsko selo"

Malo je poznato da i Novi Sad ima svoje "olimpijsko selo" - naselje "Šonsi" koje je namenski izgrađeno za 29. šahovsku olimpijadu koja je organizovana 1990. godine. Prema podacima sa portala 4zida, nekretnine u ovom kvartu se dobro kotiraju, s obzirom da je u pitanju stara gradnja, a prosečna cena stanova u Novom naselju je 2.180 evra, dok su cene u tom kraju kreću od 1.845 do 2.517 evra po kvadratu.

Mirjana Todorović, direktorka agencije "Europolis nekretnine" kaže da se investicija u stanove u "Belvilu" pokazala isplativom za mnoge kupce, jer su cene stanova značajno porasle od trenutka izgradnje. Prema podacima sa portala 4zida, trenutno oglašena prosečna cena je 3.725 evra.

- Kada je "Belvil" izgrađen početna cena stanova kretala se između 1.500 i 2.000 evra po kvadratnom metru. Trenutno su cene između 3.200 i 4.000 evra, u zavisnosti od lokacije stana unutar kompleksa, spratnosti, opremljenosti i pogleda - kaže Todorović.

Ona napominje da je potražnja za stanovima u "Belvilu" generalno visoka, a da kompleks nudi dobar kvalitet života, s obzirom na blizinu škola, vrtića, prodavnica, i drugih sadržaja.

- U ovom trenutku je manje od deset oglašenih stanova u "Belvilu", a kupaca je svakako više. Stanovi do 50 kvadrata su izuzetno traženi, kako za stanovanje, tako i za investicione kupce, a retko se pojavljuju, i vrlo brzo prodaju, dok veliki stanovi kupca čekaju nešto duže - dok se oglasna cena stana ne uskladi sa tržišnom. Generalno, tržište stanova u "Belvilu" je stabilno i atraktivno za kupce - kaže Mirjana Todorović.

Prednost ovih namenskih kompleksa je upravo to što često imaju na jednom mestu sve što je potrebno - od pošte, preko poliklinike, sportskih terena, do restorana i igrališta. Projekat koji je osmišljen za Olimpijadu u Tokiju, nazvan Harumi Flag, po veštačkom ostrvu na kojem je selo smešteno, ima i zabavni centar sa masažnim stolicama, digitalnim pikadom i video igrama, pa čak i luku za putničke brodove.

Ova "sportska sela" grade se brzo i namenski, pa su kupci neretko skeptični kada je u pitanju kvalitet gradnje, ali Todorovićeva kaže da su stanovi u "Belvilu" izgrađeni prema tadašnjim visokim standardima, uz upotrebu kvalitetnih materijala.

- Naravno, kao i u svakom kompleksu, mogu se pojaviti problemi sa održavanjem, ali u celini, kvalitet gradnje je ocenjen kao dobar. Stanovi u ovom naselju su veoma traženi i za izdavanje, kako za stanovanje, tako i za poslovni prostor. Cene zakupa variraju, ali su u rasponu od 15 do 20 evra po kvadratnom metru mesečno, zavisno od veličine i opremljenosti nekretnine. Potražnja je konstantno visoka, posebno među mladim profesionalcima i porodicama koje žele da budu u blizini važnih sadržaja i dobrih saobraćajnih veza - kaže Todorović

Prosečna cena stanova u starogradnji u Surčinu oglašenih na portalu 4zida je 1.790 evro, dok je u novogradnji 2.430 evra. Da je i sama najava izgradnje novog kompleksa uticala na cene, pokazuje i podatak da je 2020. godine kvadrat mogao da se kupi za 1.300 evra.

Agenti za nekretnine, s obzirom na planiranu izgradnju 1.500 stanova za EXPO, očekuju da će cene kvadrata u Surčinu značajno porasti.

- Trenutno je kvadrat između 1.500 i 2.000 evra, a potencijalno bi mogao dostići 2.500 evra po kvadratnom metru ili više, zavisno od kvaliteta gradnje i infrastrukture koja će biti izgrađena.

Izgradnja kompleksa za EXPO može doneti dodatne promene na tržištu nekretnina, uključujući povećanje cena i potražnje za stanovima u okolnim područjima. Takođe, može doći do poboljšanja infrastrukture, što dodatno može povećati atraktivnost i cene stanova u tom delu grada - objašnjava Mirjana Teodorović.

(Telegraf Biznis/4zida)

Video: Ovde bi svako želeo da stanuje - u komšiluku Muzeja Nikole Tesle i nove zelene pijace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>