• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Davor sa sestrom nasledio stan od majke, 2 meseca kasnije ne može ništa sa njim: Ni da uknjiži, ni da proda

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostavinska rasprava je obavljena nakon smrti njihove majke, ali je onda usledio problem

  • 0
Primopredaja ključeva, ugovor, stanovanje Foto: Shutterstock

Jedan Davor i njegova sestra, rodom iz Hrvatske, su nakon smrti majke, na ostavinskoj raspravi u julu rešili pitanje nasledstva. Međutim, i mesec dana kasnije, ne mogu ama baš ništa sa njim - a za sve je krivac pošta jer još uvek javnom beležniku nije dostavila povratnice.

Kako piše hrvatski list, dva dana nakon ostavinske rasprave na njihove adrese na Trešnjevci i u Rudešu pristigla su preporučena pisma koja su preuzeli u lokalnim poštama jer u trenutku dostave nisu bili kod kuće. Davor objašnjava kako ostavinska rasprava nije pravovaljana sve dok javni beležnik ne primi povratnicu, odnosno potvrdu da su im uručeni dokumenti.

- Iako su dokumenti na adresu stigli vrlo brzo, povratnica Hrvatskom poštom do beležnika putuje već više od mesec dana - tvrdi Davor za Jutarnji.

U međuvremenu sve stoji, ne mogu pristupiti sredstvima svoje majke u banci, ne mogu uknjižiti na stan, ne mogu niti prodati taj isti stan, ne mogu baš ništa napraviti s nasledstvom koje im je ostavila pokojna majke. Da bi stvar bila gora, javni bežnik im objašnjava kako to nije ništa neobično te da se redovno čeka po mesec i po do dva meseca.

Na upit hrvatskog lista iz pošte odgovaraju kako korisnik, ako nije dobio povratnicu, može u najbližoj pošti ili putem Kontakt centra zatražiti presliku dostavne knjige u kojoj su navedeni svi podaci o uručenju pošiljke. Nadalje objašnjavaju kako se 85 posto prioritetnih pisama uručuje u roku od jednog radnog dana, odnosno 95 posto u roku od dva radna dana.

Ostatak se u 95 posto slučajeva dostavi do trećeg radnog dana, a krajnji rok za uručenje pošiljaka u unutrašnjem saobraćaju za poštanske pošiljke najbrže kategorije je pet radnih dana.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>