• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće povećanje kirije u poslednjih 30 godina: Stanovnici ovih gradova Holandije su u problemu

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene kirije su ove godine u proseku povećane za 5,4 odsto u odnosu na godinu pre

  • 0
amsterdam Foto: Stephen Rafferty / Eye Ubiquitous / Profimedia

Cene kirije su ove godine u proseku povećane za 5,4 odsto u odnosu na godinu pre što je i najveće povećanje od 1993. godine. Najbrže su rasle kirije u Roterdamu, a zatim u Utrehtu, Hagu i Amsterdamu, objavio je Statistički zavod Holandije (CBS).

Za socijalne stanare u stambenim preduzećima prosečno povećanje kirije iznosilo je 5,6 odsto. Za ostale stanodavce u sektoru socijalnog stanovanja iznosio je 5,7 odsto, a u privatnom sektoru povećanje je iznosilo 5 odsto.

Za narednih pet godina (do 1. maja 2029. godine) dogovoren je limit povećanja zakupnine u privatnom sektoru. Stanodavci mogu povećati zakupninu godišnje ili za maksimalnu inflaciju + 1 odsto ili za razvoj kolektivnog ugovora + 1 odsto. Primjenjuje se ono što je najniže.

Prošlog aprila, Senat je odobrio produženje Zakona o maksimalnim povećanjem zakupnine za liberalizovane ugovore o zakupu. Ove godine ovaj zakon je doveo do povećanja kirije do 5,5 odsto za 640.000 domaćinstava u privatnom sektoru.

Ovo je proširenje ranijeg zakona iz 2021. godine, u kojem je u Hagu određena maksimalna cena kirije zbog korone (a samim tim i smanjenja prihoda za neke ljude). U godinama koje su usledile to je produženo, između ostalog, zbog korone, gasne i inflatorne krize. Nedostatak stanova i visoke cene zakupnine takođe su odigrale ulogu u uvođenju mera.

Za socijalne zakupce koristi se povećanje prosečne zarade. Pošto se očekuje da će ovo biti još veće ove godine, ovi stanari se suočavaju sa povećanjem od oko 6,5 odsto u 2025. Voonbond želi da vlada interveniše.

- Mnogi stanari se već dugo muče, namirnice i druge dnevne potrepštine jedva da su priuštive. Još jedno nesrazmerno povećanje kirije je "poljubac smrti". I to je takođe potpuno u suprotnosti sa mnogim izbornim obećanjima - kaže direktor Zeno Vinkels.

Na nacionalnom nivou, upadljivo je da se tri najveća povećanja rente u provincijama odnose na tri provincije izvan Randstada (Drente, Overijssel, Gelderland). To bi moglo značiti da je 'elastičnost' u smislu povećanja Randstada donekle nestala. Tamo su rente već naglo porasle poslednjih godina.

Brojke o povećanju zakupnine takođe uzimaju u obzir u kojoj meri je prosečno povećanje cena posledica novih zakupaca. U slučaju promene stanara, sklapa se novi ugovor o zakupu i tada se zakupac ne obavezuje na maksimalno povećanje zakupnine iz ugovora.

Od 1. jula ove godine na snazi su zakonska pravila o maksimalnom iznosu koji zakupac može da traži u segmentu niskih i srednjih zakupnina. Efekti ovoga još uvek nisu zaista vidljivi na ovim ciframa, piše NOS.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>