• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečna cena kvadrata stana u Beogradu 2.640 evra: Evo da li je moguće povoljnije zaduživanje

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani kojima je kredit jedini način da reše stambeno pitanje pomno prate kretanje Euribora i nadaju se padu kamata u narednom periodu

  • 1
Beograđanin mesečno uštedi 600 evra i opet nema za stan Novi Beograd stanovi evri Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Profimedia

Prosečna cena kvadrata stana u Beogradu koji se oglašava na portalu 4zida trenutno iznosi 2.640 evra, a domaći finansijski stručnjaci smatraju da nam predstoji period povoljnijeg zaduživanja dok cene stanova neće padati.

Građani kojima je kredit jedini način da reše stambeno pitanje pomno prate kretanje Euribora i nadaju se padu kamata u narednom periodu.

Finansijski konsultant i nekadašnji sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić navodi da se definitivno očekuje dalji pad referentnih kamatnih stopa u Evropskoj uniji da bi se pospešila tražnja kod građana.

- Na domaćem tržištu ne očekujemo ništa značajno do kraja godine, osim blagog spuštanja kamate, jer finansijska tržišta ne reaguju tako brzo, a s druge strane, inflatorni pritisak tinja i dalje, naročito na Balkanu - izjavio je Vasić.

On se nada da će kamate na stambene kredite sledeće godine pasti ispod pet odsto.

- Pitanje je i gde kupujete, u kojem gradu ili delu grada. Negde se očekuje blagi pad cena, u nekim delovima Srbije, ali ne u Beogradu. Možda negde u naseljima na obodu grada - dodaje Vasić.

Prema njegovim rečima, udeo stambenih kredita u prodaji stanova pao je sa 31,5 odsto u 2021. godini na 18,2 odsto početkom 2024. godine.

Profesor na Univerzitetu Singidunum Nikola Stakić navodi da je tržište nekretnina u našoj zemlji investiciono i da kamatne stope zato nemaju toliki efekat na cene nekretnina.

- Kada su vam četiri petine obima tržišta u kešu, onda kamatne stope nemaju tako veliki značaj kao što bi imale da je udeo kredita veći. Dok postoji tražnja za različitim nekretninama, potencijalni i postojeći investitori će nastaviti da ulažu u njih i držati cene na visokom nivou - konstatovao je Stakić.

On smatra da se nazire period smanjenja kamatnih stopa, navodi se u istraživanju portala 4zida.

- Nadamo se da neće doći do velikih geopolitičkih promena koje bi mogle da poremete taj trend - zaključio je Stakić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOSCIMESA

    11. septembar 2024 | 10:51

    Po ovim cenama kvadrata u Beogradu ili Srbiji je nephodna plata od minimum 3.000,00 eur i naravno da posao bude prilično siguran.Znači dve plate po 3.000,00 eur = 6.000,00 EUR.Rata kredita ne sme preći 1.000 eur na ova primanja.I to pod uslovom da se dalo za učešće oko 40.000,00 eur keša. Još veći problem je uzeti kredit za učešće i stan to je nemoguće otplatiti plus na dug period po ovim kamatama ravno je ludilu.Samo ako su ispunjeni ovi uslovi možda može imati smisla i da rok otplate bude recimo 15-18 godina maksimalno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>