• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom gradu pored mora stanovi idu "kao alva": Kirija od 367 evra, a gotovo da nema više šta da se kupi

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema podacima Eurostata, prodajne cene nekretnina su u drugom kvartalu 2024. godine porasle za 4,3% u odnosu na prvi kvartal

  • 0
Rijeka Rijeka / Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Cene zakupa stanova u Hrvatskoj nastavile su da rastu tokom prvog polugodišta 2024. godine, ali znatno sporije u poređenju sa prosekom u Evropskoj uniji. Dok je u EU cena zakupa kvadratnog metra skočila za 47,1% u odnosu na kraj 2023. godine, u Hrvatskoj je rast iznosio samo 1,3%. Prema podacima, Hrvatska se našla među poslednjim članicama EU po stopi rasta zakupa nekretnina.

Najveći rast cena zabeležen je u Rijeci, gde su cene zakupa stanova porasle za 26% u odnosu na kraj prošle godine. U Splitu i Zagrebu je takođe primećen značajan skok od po 20%, dok je u Osijeku rast bio nešto manji i iznosio je 17%. Ove brojke pokazuju da su veći gradovi u Hrvatskoj posebno pogođeni rastom cena.

Prosečne cene zakupa za stanove od 50 kvadratnih metara variraju zavisno od grada. U Zagrebu se kreću od 450 do 1.000 evra mesečno, u Splitu od 400 do 900 evra, dok su u Rijeci nešto niže, od 390 do 800 evra. Osijek ima najniže cene među većim gradovima, sa rasponom od 367 do 600 evra po mesečnoj zakupnini.

Iako je rast cena zakupa nekretnina značajan, prodajne cene stanova u Hrvatskoj beleže još veći porast. Prema podacima Eurostata, prodajne cene nekretnina su u drugom kvartalu 2024. godine porasle za 4,3% u odnosu na prvi kvartal, što je najveći zabeležen rast među svim zemljama članicama Evropske unije.

U poređenju sa drugim zemljama EU, Hrvatska se može smatrati povoljnijom po pitanju zakupa, jer su zemlje poput Mađarske i Rumunije zabeležile rast od preko 6%. Međutim, analitičari upozoravaju da bi cene mogle dodatno rasti u narednim mesecima, posebno u popularnim turističkim destinacijama, prenosi Novi List.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Potpisaćemo sa SAD značajan energetski ugovor sledeće srede

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>