• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Hrvatskoj će uskoro država moći da izdaje nekretninu u ime vlasika: Evo u čemu je prednost

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što se podstanara tiče, oni će plaćati stanarinu i režije koji ne prelaze 30 odsto njihovih primanja

  • 0
Kuća, stan, nekretnina, kupovina, rentiranje, iznajmljivanje, dizanje kredita Foto: Shutterstock

Vlasnik ste stana u Hrvatskoj i ustručavate se da ga dugoročno iznajmite jer vas je strah kakvog će ga podstanari ostaviti? Bez brige, moći ćete da ga prepustite državi na tri do deset godina, a ona će ga izdavati umesto vas, dati vam 40 odsto veći iznos nego što bi ga platili podstanari, a i obvezati se da će nekretninu vratiti u stanju u kakvom je zatečena.

Što se podstanara tiče, oni će plaćati stanarinu i režije koji ne prelaze 30 odsto njihovih primanja, za stanove će se prijaviti pa dobiti onaj koji odgovara broju ukućana, a stanarina koja ide državi bit će medijalna. Deset evra po kvadratu ako govorimo o Zagrebu, za svaku lokalnu jedinicu samouprave cena će biti različita, a ako vam još uvek nije jasno o čemu se radi, evo pojašnjenja na primeru stana od 65 kvadrata koji vlasnik želi da prepusti državi da ga ona izdaje.

Ako u ovom javno-privatnom partnerstvu vlasnik i država potpišu ugovor na šest godina, vlasnik će za svoj stan dobiti 42 hiljade evra u dve rate, dok će sami podstanari na stanarinu kroz spomenuto razdoblje potrošiti nešto manje od 25 hiljada evra. Podeli se to na mesečne rate, vlasnik stana će mesečno za svojih 65 kvadrata dobijati 583 evra, podstanari će plaćati 350, a razliku će "pokriti" država.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, građevinarstva i državne imovine su uvereni da će vlasnici stanova želeti da se odluče na takav model iznajmljivanja, uprkos tome što na tržištu za taj isti stan od 65 kvadrata mogu dobiti i do 850 evra, jer su to stanovi koji ni sad nisu u najmu, već stoje prazni.

Ovaj model priuštivog stanovanja, kako je pojasnio ministar i potpredsednik Vlade Branko Bačić pri predstavljanju Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030., trebao bi da profunkcioniše na proleće sledeće godine, a o svim stanovima koje vlasnici prepuste državi za najam brinuće se Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), piše Večernji list.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovde bi svako želeo da stanuje - u komšiluku Muzeja Nikole Tesle i nove zelene pijace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>