• 1

U komšiluku prosečna plata u nekim firmama veća od 9.000 €, i još raste

Sve veći nedostatak radne snage na tržištu rada stvara znatan pritisak na plate

  • 1

U Sloveniji su mnoge kompanije tokom prošle godine zbog nedostatka kadrova povećale plate, a to planiraju da ponove i u ovoj godini.

Prošle godine svoje zaposlene najbolje su plaćali u slovenačkoj IT industriji, farmaciji, holdinzima i fondovima.

Prvo mesto na listi ponovo je zauzela slovenačka filijala tehnološkog giganta Majkrosofta, budući da je prosečna bruto plata bila pet puta veća od slovenačkog proseka, čak 9.397 evra, pokazuju podaci poslovne baze podataka Bisnode GVIN.

Zatim sledi druga IT firma, SAP, gde je prosečna bruto plata 31 zaposlenog prošle godine iznosila nešto više od devet hiljada evra, pišu Finance.

Sve veći nedostatak radne snage na tržištu rada stvara znatan pritisak na plate. Prošle godine kompanije su povećale plate i promenile sisteme plaćanja, što planiraju i ove godine.

Istraživanje među firmama na listi TOP 101 pokazuje da su mnoge već povećale svoje plate, koje nameravaju da podignu i ove godine.

Na primer, farmaceutska kompanija Krka iz Novog Mesta ove godine je, uz prosečnu platu od nešto manje od tri hiljade evra, ispala s liste 100 najboljih, iako kažu da su ove godine svi stalno zaposleni dobili plate 6 posto veće.

Najbolje plate su u informacionom sektoru, a to uz Majkrosoft i SAP na čelu liste, potvrđuje i IBM na sedmom mestu, koji je za svoja 172 zaposlena prosečno osigurao 6.872 evra bruto mesečne zarade.

Farmaceutske firme su ove godine visoko rangirane. Neposredno ispod vrha, na trećem mestu je ogranak Rochea, gde je za 71 zaposlena prošle godine prosečna mesečna bruto plata iznosila 7.540 evra i bila je oko 17 posto veća nego godinu dana ranije, s tim da je broj zaposlenih u istom periodu smanjen za oko 5 odsto.

Slede podružnice AbbViea, Novartisa i Merck Sharp & Dohmea, gde prosečna bruto plata varira oko sedam hiljada evra. Na osmom mestu je podružnica Bajera, u kojoj je prošle godine bilo u proseku 110 zaposlenih sa prosečnom bruto platom od 6.834 evra.

Među vodećim firmama koje najbolje plaćaju zaposlene, vrlo dobro se, na 14. mestu, smestila berza kriptovaluta Bitstamp koju su prošle godine Korejcima uspešno prodali Damian Merlak i Nejc Kodrič, Prosečno je prošle godine bilo zaposleno 62 radnika, dok je prosečna bruto plata iznosila nešto više od pet hiljada evra. Na 21. mestu je ICO Hub, firma u suvlasništvu Mitje Žagara i Janija Valjavca, koja razvija platformu za ulaganje u kriptovalute ICONOMI.

Na ovogodišnju listuu uvrstilo se i nekoliko finansijskih firmi. Tako je Triglav Skladi na 18. mestu, sa 44 zaposlena, koji u proseku mesečno dobijaju 4.700 evra bruto. Tu su i NLB Skladi (37. mesto – 3.787 evra), KD Skladi (41. mesto 3.705 evra).

Među državnim preduzećima nesporni dobitnik ostaje Kontrola vazdušnog saobraćaja Slovenije (KZPS), koja je ove godine zauzela deveto mesto, čijih 226 radnika su mesečno u proseku primala 6.550 evra bruto.

isoko kotirana je i državna energetska kompanija GEN energija (25. mesto – 4.230 evra), koja je prestigla Slovenački državni holding (SDH) koji je na 28. mestu sa nešto više od četiri hiljade evra mesečno bruto.

(Telegraf Biznis/Poslovni Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • It

    2. jun 2019 | 12:41

    Pa dobro, to su i ovde plate, to je bruto, a ne neto... zavisi sve od znanja koje imate... naravno da niko nece da vam da tu platu da samo sedite i pijete kafu.. to podrazumeva mnogo odricanja u korist firme, a na stetu privatnog zivota. Svako ima svoje prioritete

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>