• 4

Dokazano: Povećanje minimalca smanjuje broj samoubistava

Američki istraživači smatraju da su na tragu jednostavnog rešenja velikog problema

  • 4

Presek kretanja minimalne plate i broja samoubistava pokazuje da savezne države koje povećavaju minimalnu platu registruju smanjenje broja samoubistava.

Povećavanje minimalne plate i spuštanje poreza za osetljive kategorije za svega 10 posto može sprečiti i do 1.230 samoubistava godišnje, zaključak je istraživačkog rada objavljenog na ime Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Spuštanje poreza, odnosno subvencioniranje dela poreza za siromašne porodice sa decom, pored povećanja minimalne plate, značajno utiče na životne prospekte najugroženijih Amerikanaca.

Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje vlastitog života usled nemaštine.

Analiza kretanja minimalnih plata obuhvatila je period od 1999. do 2015. godine, a sproveli su ih, među ostalima, ekonomisti sa Univerziteta u Kaliforniji.

Smrt očaja ili "Deaths of despair", termin je koji su kreirali ekonomisti Ane Kase i Angus Deaton sa Univerziteta u Prinstonu, a odnosi se na smrtne slučajeve, često samoubistva srednjovečnih muškaraca.

Samoubistvo pištoljem u dvorištu Foto: Profimedia, Pixabay

Kako bi se evaluirao odnos promene minimalca i broja samoubistava, stručnjaci sa Berklija su identifikovali savezne države koje su podigle minimalce od 1999. do 2015. godine, kao i one države koje to nisu učinile.

Pokazalo se da broj smrtnih slučajeva usled predoziranja drogom ne varira vezano za trenutak podizanja minimalca. S druge strane, broj smrtnih slučajeva koji nemaju veze sa drogom drastično je promenjen nakon implementacije odluke o povećanju minimalnih plata.

Povećanje subvencija na porez od 10 posto smanjio je broj samoubistava (nevezanih za zavisnost i droge) za 5,5 posto. Povećanje minimalca za 10 posto smanjio je broj samoubistava za 3,6 posto.

- Kada se implementiraju spomenute politike, broj samoubistava brzo pada - zaključak je istraživača.

Takođe, povećanje minimalca odmah utiče na pad broja samoubistava, dok subvencije poreza rezultate donose sa zakašnjenjem tek sledeće godine s obzirom da poreznoj politici treba više vremena za efekat na terenu.

Efekat najviše ima uticaja na mlade muškarce, s obzirom da oni najčešće rade slabo plaćene poslove.

(Telegraf Biznis/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>