• 14
 ≫ 

Beda kuca na vrata: Rusi žive sve teže, plate sve tanje; odmor i automobil za mnoge postali luksuz

 ≫ 

Rusi žive sve teže, sve manje je onih koji su zadovoljni platom koja može da im pokrije i osnovne troškove. Zbog toga, mnogi su spremni da se sele

  • 14

Oko 20 odsto stanovnika Rusije osetilo je pad zarada prošle godine, prema istraživanju Instituta za ekonomiju Rusije (RANEP). Međutim, tamošnji zavod za statistiku, Rostat, saopštio je da je su plate povećane, ali da je zabeležen pad realnih prihoda stanovništva, petu godinu zaredom.

2018. godine, 18,3% Rusa je osetilo pad zarada, prema podacima iz studije Instituta za društvene analize i prognoze RANEPA. Istovremeno, zarada nije promenjena kod 62,5% građana, a njen rast primećen je za 19,2%, navodi se u studiji. U anketi je učestvovalo 1.600 zaposlenih Rusa.

Istraživač u Institutu za društvene analize i prognoze RANEPA Dmitrij Loginov, rekao je da studija uzima u obzir podatke za sve grupe radnika, uključujući i one „skrivene“ iz statistike.

Pesimizam ispitanika je u suprotnosti sa optimizmom zvaničnika.

Dakle, Rostat je saopštio da je u martu 2019. godine zabeleženo povećanje plata za 9,4% u odnosu na mart 2018. godine. Prema zvaničnim podacima, u martu 2019. godine prosečna zarada iznosila je 46,3 hiljade rubalja u odnosu na 42,3 hiljade u istom mesecu prošle godine.

Pored toga, ministar rada Makim Topilin je u aprilu izvestio o rekordnim godišnjim stopama rasta plata za Ruse. Prema njegovim rečima, u 2018. godini realne plate su porasle za 6,8%, što je najbolji pokazatelj još od 2012. godine. Međutim, rast plata nije u korelaciji sa životnim standardom Rusa, jer se ne povećava: realni prihodi stanovništva se već petu godinu zaredom stalno smanjuju.

U poslednje vreme, zaista je postojala izvesna pristrasnost prema činjenici da i sa povećanjem plata ostaje tačno onoliko koliko je bilo i pre, kaže predsednik Nacionalne asocijacije profesionalnih agencija za prikupljanje Elman Mehdijev.

Rusija, siromastvo Foto: Shutterstock

- Može se raspravljati o veličini uzorka, ali u isto vreme odražava opšte stanje stvari vrlo precizno - navodi stručnjak. Glavni razlog za to, on vidi u rastu cena koje su nadmašile predviđanja.

Dakle, na papiru, vidimo da inflacija ne prelazi 4-5%, rast plata je 9%, a u realnom životu - inflacija na traženu robu je jednaka rastu prihoda. Iz tog razloga, Rusi su počeli da primećuju nedostatak sredstava i postajalo je sve teže da uštede novac za velike kupovine.

Kupovina automobila, putovanje na odmor, to je postalo za neke nemoguće - kazao je on. Šta god da je glavni uzrok, čak ni rast koji navodi Rostat u platama za 9,4% ne odgovara Rusima.

Oni su čak spremni da se presele u drugi region Rusije u potrazi za boljim platama i perspektivama za karijeru, pokazali su rezultati ankete.

73 odsto ispitanika želi da promeni posao; 33% ispitanika želi povećanje plate za oko trećinu, 24% ispitanika bi bilo zadovoljno povećanjem plate od 50%. Samo 4% građana je spremno da smanji plate na novom radnom mestu.

Međutim, ni preseljenje nije dugoročno rešenje, jer migracije radne snage ne donose boljitke. Uprkos velikoj želji i spremnosti da se odsele od svog doma, postoji vrlo malo slobodnih mesta za "interne migrante". Samo 2 odsto ponuda za posao je u drugom regionu.

Istovremeno, i taj procenat poslodavaca traži menadžere i IT stručnjake.

Za mnoge, situacija izgleda tragično. Finansijsko stanje 35,4 odsto Rusa ne dozvoljava im da kupe drugi par cipela u toku godine, navodi se u ranije objavljenoj studiji Rostata.

Prema Rostatu, u Rusiji je samo 3,2 odsto građana zadovoljno svojim finansijskim stanjem i može sebi da priušti da kupi sve što želi. Skoro polovina Rusa (48,2%) ima dovoljno novca za hranu i odeću, ali ne može sebi da priušti trajna dobra.

- Ako uporedimo današnje brojke sa onima godinama ranije, očigledno je da se situacija pogoršava. Stoga ne čudi što više od polovine građana smatra da će takav negativan trend trajati još najmanje četiri godine - kaže Katja Frenkel, šefica istraživačkog odeljenja Finista.

Ona upozorava da ukoliko u ovom procentu porodice nemaju dovoljno novca za odeću, da plate stan i komunalije, ispada da žive ispod linije siromaštva. A to je skoro dve trećine stanovništva Rusije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    5. jun 2019 | 18:01

    I u zapadnoj Evropi u liberalnom kapitalizmu je isto mozda cak i gore...tako ne pricajte bajke...

  • Bio i video

    5. jun 2019 | 17:10

    U Rusiji beda a u Americi svi milioneri😁?! Ove priče su namenjene onima koji veruju da je zemlja ravna ploča. Daleko od toga da je u Rusiji bogatstvo u svakoj kući, ali su ipak sto godina ispred života koji su imali u SSSR-u. Zamislite kako bi živeli da nisu pod ovolikim sankcijama i pritiskom zapadnog sveta, i zašto se vrši taj pritisak.

  • Petar

    5. jun 2019 | 17:18

    Ajde kod nas u Srbiju nama sada stiže zlatno doba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>