• 4
 ≫ 

Još jedan način ucene trgovaca: "Ima stimulacija, ali ne možete na bolovanje"

 ≫ 

Poslednjih dana veliki su se trgovinski lanci pohvalili su se isplatom nagrade za dobre rezultate poslovanja svojim radnicima

  • 4

Poslodavcima se od novembra prošle godine ne oporezuju isplate tzv. nagrada za radne rezultate do 5000 kuna, zahvaljujući zakonskim izmenama koje je doneo ministar finansija Zdravko Marić.

U pojedinim prodavnicama spomenuta nagrada se isplaćuje jednokratno, a u drugima svaki mesec, kao svojevrstan dodatak na plaću ili stimulacija. "Konzum" je objavio kako svojim radnicima isplaćuje 350 kuna svaki mesec, uz platu, i to od decembra prošle godine. Kod ostalih trgovaca se mesečni bonusi kreću, kako saznajemo, u rasponu od 200 do 400 kuna.

Iz "Peveca" su krajem prošle nedelje izvestili da su isplatili stimulaciju radnicima u ukupnom iznosu većem od dva miliona kuna, iz "Podravke" da su za radnike osigurali po 1000 kuna neto, a iz "Lidla" da će uz platu za maj njihovi zaposleni dobiti i izdašnih 4000 kuna.

Porodiljsko

U Sindikatu trgovine smatraju kako je sve to "lepo i divno", ali da su vrlo sporni kriterijumi po kojima se nagrade isplaćuju radnicima. Problem je što se bonusu, u većini trgovačkih lanaca, ne može nadati onaj radnik koji je zbog zdravstvenih razloga neko vreme bio odsutan s posla ili, pak, roditelj koji je koristio porodiljsko.

- To što neki trgovci rade je zaista strašno - ako je, naime, radnik bio na bolovanju duže od tri ili osam dana, kako nam kažu naši članovi, ne može računati na bonus. Pojedini poslodavci su toliko rigorozni da kao kriterijum za isplatu nagrade uzimaju i dane godišnjeg odmora. Jedna prodavačica, članica našeg Sindikata, požalila nam se kako je zbog odlaska na zakazanu operaciju karcinoma štitne žlezde ostala bez ovog dodatka na platu.

Lako je ako poslodavac tu nagradu isplaćuje po mesecima, pa će radnik koji iz opravdanih razloga nije bio taj mesec na poslu ostati bez nekoliko stotina kuna. Ni ovo nije rešenje, naravno, ali radniku je ono definitivno prihvatljivije nego da ostane bez 4000 ili 5000 kuna koje neki poslodavci jednokratno isplaćuju samo zato što je 15 dana bio na bolovanju - kaže Rozana Duplančić.

Predsednica STH, Zlatica Štulić, ističe kako nema trgovca koji nije postavio ograničenja radnicima za dobijanje ove nagrade; pojedini su bili malo fleksibilniji, pa su "dopustili" radniku nešto duže razdoblje ostanka na bolovanju kojim, takođe, može ostvariti bonus, dok su drugi prilično rigorozni.

- Odluka ministra finansija koja je u osnovi trebala biti pozitivna, u praksi izaziva, nažalost, negativne efekte. Stalno nas zovu članovi koji su frustrirani jer se boje da odu na godišnji odmor što je njihovo zakonsko pravo ili, pak, da ostanu kod kuće s bolesnim detetom jer neće dobiti bonus. Zbog svega što se događa na terenu, smatramo da bi bilo bolje da umesto spomenute nagrade poslodavci ovaj neoporezivi iznos do 5000 kuna dele kao trinaestu platu koju bi onda dobijali svi radnici, osim, naravno, onih koji duže razdoblje vuku bolovanje - smatra čelnica Sindikata trgovine.

Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Neoporezive isplate

Od deset velikih trgovaca kojima smo poslali pitanja da se izjasne o načinu, odnosno kriterijumima podele dodatka na platu svojim radnicima, odgovorilo je njih šest - "Lidl", "Tommy", "Pevec", "DM", "Muller" i "Konzum". Iz "Tommyja" su odgovorili kako isplate radnicima realizuju mesečno, kao dodatak na platu.

- Prošle godine smo podigli plate radnicima u trgovini prosečno više od 20 posto i povećali smo ukupnu masu izdataka za plate i naknade radnicima za više od 50 miliona kuna. Mogućnost neoporezivih isplata radnicima koristimo maksimalno, u skladu s internim aktima društva, a nagrađujemo selektivno kvalitetne zaposlene koji imaju radni učinak iznad proseka i koji ostvaruju zadane ciljeve - poručili su iz "Tommyja".

U "Lidlu" se, pak, nisu najkonkretnije izjasnili na naša pitanja, već su poslali sledeći odgovor:

- Uz osnovna primanja "Lidlovih" zaposlenih, koja su na svim nivoima iznad tržišnog proseka, Lidl Hrvatska svim svojim radnicima osigurava i niz drugih pogodnosti kao što su novčani dodatak za Božić, Uskrs, pokloni za decu za Novu godinu, povodom rođenja deteta i prvog dana škole...

Jednokratna premija

U "Pevecu" navode kako neoporeziva davanja isplaćuju u obliku stimulacije "kad se ostvare uslovi za istu", ne uz mesečnu platu. Uz već spomenutu stimulaciju za 2018. u iznosu preko dva miliona kuna, krajem godine planiraju da nagrade i pet najboljih maloprodajnih centara.

Iz DM-a su, pak, podsetili na svoju dobru praksu - delatnicima, naime, svake godine isplaćuju dve stimulacije u iznosu mesečne bruto plate.

Trgovački lanac "Muller" iskoristio je mogućnost neoporezive isplate u maksimalnom iznosu, a delatnicima je ona uplaćena u obliku jednokratne premije za šta su, ipak, trebali da ispunjavju i određene uslove.

U "Konzumu" stimulaciju u iznosu od 350 kuna isplaćuju kao dodatak uz mesečnu platu, pri čemu, kao i ostali trgovci, u obzir uzimaju "efektivan rad, odnosno prisutnost na radu u prethodnom mesecu".

Zlatica Štulić: Dodatak ne ulazi u penziju

Prvo na što smo upozoravali jest da se ova mera nikako ne može smatrati povećanjem plata, kako su se neki poslodavci u startu hvalili. Prodavačima je, naravno, zbog niskih plata važna svaka kuna, ali taj bonus koji dobiju nije deo plate i ne ulazi u bruto iznos, pa im stoga, naravno, neće uticati na visinu penzije i, eventualno, otpremnine - objašnjava Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine.

VIDEO: Snimak pljačke u Nišu

(Telegraf Biznis /Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    14. jun 2019 | 11:38

    Pisete nam sta se desava u lepoj njihovoj... Paaa dokle vise?

  • Bonus

    14. jun 2019 | 15:24

    I sta je sad tu novo? Stimulaciju ili bonus ne mozete imati ako ne radite! Dakle ako ste na godisnjem odmoru , bolovanju , placenom ili neplacenom odsustvu ili bilo koji drugi razlog odsustva sa rada ne mozete dobiti stimulaciju kao vid nagrade! Stimulacija je iskljucivo za radnike koji su na radu onoliko radnih dana/sati koliko je predvidjeno za taj mesec !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>