≫ 

Pitali smo Beograđane koliku bi sebi platu dali da mogu da odlučuju o tome (VIDEO)

 ≫ 

Odgovori sa ulica srpske prestonice vas neće ostaviti ravnodušnim

Savremeni život, brži tempo, nepotrebne informacije, brojne obaveze, kratki rokovi - sve je to nepresušni izvor stresa. Međutim, mnogi kažu da to može da se nadomesti većom platom ili jednim slobodnim danom više.

Pitali smo naše sugrađane da li su sa tim saglasni, odnosno, da li bi pristali na jedan slobodan dan više, a da primaju manju platu. Rezultati su pokazali da mahom, retko ko bi se odrekao plate zarad slobodnog dana. Ipak, oni koji bi to želeli, birali bi ili petak ili ponedeljak.

S druge strane, na pitanje koliko bi sebi platu potpisali da mogu da se pitaju, uglavnom kažu - veću od 2.000 evra. Naravno, ima onih koji su realni, pa očekuju platu koja je malo iznad proseka, ali i onih skromnih koji bi bili zadovoljni i sa 35.000 dinara. Izuzetak je i jedan momak koga plata uopšte ne zanima jer volontira. 

U našoj anketi, na početku teksta, pogledajte odgovore naših sugrađana.

Da je manje radnih sati gotovo poželjno, jasno je postalo poslodavcima širom sveta. Čak i u Japanu, vlasti ohrabruju kompanije da uvedu slobodan ponedeljak, iako su akcije tog tipa u ovoj radoholičarskoj zemlji prilično bezuspešne.

Poslodavci u Srbiji uglavnom su mišljenja da Srbija još nije na tom stepenu razvoja da bi moglo da se ražmislja o tome da se "priušti" kraće radno vreme.

Kao primer navode da se dosta vremena gubi u samom odlasku na posao, a i sam proces proizvodnje treba dobro prilagoditi i osmisliti te da je potrebna opširnija analiza koja će opravdati inicijativu.

U svetu s druge strane, inicijative dolaze sa svih strana, tako milijarder Ričard Branson gura poslovne lidere da prihvate ideju o fleksibilnim radnim aranžmanima, tvrdeći da danas s najmodernijom tehnologijom nema razloga da ljudi rade ovoliko vremena da bi bili produktivni.

Težak posao je ključ, ali uživanje u onome što radite i zabava jednako je važno, rekao je pustolovni i zabavni osnivač kompanije Virgin.

Šta vi kažete?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Greg

    22. jun 2019 | 12:44

    O čemu vi pišete, slobodni ponedeljak/petak pa da li ste vi svesni da u Beogradu preko 50% firmi radi svaku drugu subotu a da na građevini bukvalno svaku subotu a da je i nedelja mnogima radna. Radnici padaju sa gradilišta od umora kao kruške a vi pišete o neradnom ponedeljku ili petku. Bolje pokrenite inicijativu da se nađe adekvatan način kontrole radnog vremena.

  • Bane

    22. jun 2019 | 12:10

    Istu platu kao i oni u skupstini, mislim da bih svi bili zadoviljni.

  • jovan

    22. jun 2019 | 15:51

    Za pristojan život treba plata bar 1000€ što nije ništa bezobrazno ili nerealno tolika je plata u Sloveniji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>