• 6

Soros traži: Uzmite od nas bogatih, dajte siromašnima

Novac bi odlazio za ulaganja u čistu energiju, obnovu infrastrukture, kao i rasterećenje siromašnijih

  • 6

Sve veći jaz između najbogatijih Amerikanaca i ostatka stanovništva Demokratska stranka želi da stavi u središte kampanje predstojećih predsedničkih izbora 2020. godine.

Raspravu o potrebi i načinima ispravljanja ekonomskih nejednakosti u američkom društvu je dodatno rasplamsalo otvoreno pismo grupe 19 američkih milijardera na čelu s Džordžom Sorosem koji traže da se najbogatiji sloj dodatno oporezuje.

Potpisnici pisma pozivaju administraciju na podizanje saveznog poreza na imovinu za "održivo finansiranje" novih investicija u sektore poput obnovljivih izvora energije, besplatnih vrtića za svu decu, otpisivanje studentskih kredita, obnovu infrastrukture kao i poresko rasterećenje domaćinstava s niskim primanjima.

- Amerika ima moralnu, etičku i ekonomsku odgovornost da više oporezuje bogate. Uvođenje takvog poreza u interesu je naše države - navode potpisnici pisma.

Prema njihovim procenama, oporezivanje najbogatijih Amerikanaca donelo bi budžetu dodatnih tri biliona (triliona) dolara u idućih 10 godina. Argumentiraju i kako inicijativa za "umereno oporezivanje" najbogatijih uživa podršku velikog broja građana SAD-a. Naime, 74 odsto birača podržava takvu ideju, uključujući i 64 odsto simpatizera Republikanske stranke.

Sve veći jaz između najbogatijih i ostatka stanovništva potvrdila je i nedavna studija Feda. U njoj stoji da je u protekle tri decenije imovina najbogatijih jedan odsto građana narasla za 21 bilion dolara. S druge strane, imovina donje polovine stanovništva na imovinskoj lestvici istopila se za 900 milijardi dolara.

Prema podacima Nacionalne kancelarije za ekonomska istraživanja, najbogatijih 0,1 posto Amerikanaca drži gotovo 20 odsto imovine u SAD-u, koliko poseduje i 90 odsto stanovništva. Još tokom sedamdesetih najbogatiji sloj posedovao je sedam odsto nacionalnog bogatstva.

Inicijativu su, između ostalih, podržali Džejmi Dajmon, prvi čovek JP Morgan čejs banke, poznati investitor Voren Bafet i drugi.

VIDEO: Da nije možda previše?! Ovako bahata deca bogataša proslavljaju Božić

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    Kapitalizam je najgore drustveno uredjenje u istoriji covecanstva,svoje bogatstvo zasniva na ratovima,drogom,trgovinom ljudima i njihovom imovinom. Da bi se u kapitalizmu jedan covek obogatio,milioni moraju da osiromaše.

  • Odin

    Matora lažovčina i manipulator.

  • Jeretik

    "Čuvaj se Danajaca i kad darove nose". Zgrnuo je silne milijarde gazeći preko živih, teško je na "kraju balade" promeniti ćud.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke