• 4
 ≫ 

Crnogorci više neće plaćati dugove starije od dve godine, a neće moći ni da im isključe struju

 ≫ 

Neće više biti uslovljavanja potrošača da mora da plati dug koji je stariji od dve godine da bi mu se, na primer, uključila voda, struja

  • 4

Građani Crne Gore više neće biti uslovljavani da plate dugove starije od dve godine da bi im se pruključila voda ili struja, predviđa se novim predlogom zakona o zaštiti potrošača koji je predstavila crnogorska vlada.

Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije je, kako prenosi portal Cdm, izjavio posle sednice vlade da će novim zakonom potrošač u Crnoj Gori biti više zaštićen.

Potrošači će, kaže Rabrenović, biti zaštićeni tako što trgovac, ukoliko želi da povede postupak protiv potrošača, neće moći da mu isključi struju, vodu, ukoliko sud to nije presudio, ukoliko se radi o roku dužem od dve godine.

- To znači da neće više biti uslovljavanja potrošača da mora da plati dug koji je stariji od dve godine da bi mu se, na primer, uključila voda, struja - objasnio je on.

Trgovac će, kako dodaje, takođe biti obavezan da potrošaču na računu iskaže ne samo koliki je trenutni račun, već i dugovanja i zastareli dug.

- Biće u obavezi da iznese i kolike su kamatne stope po raznim osnovama koje potrošač treba da plati - navodi on.

Prema novom zakonu, svaki prodavac će takođe biti obavezan da potrošaču vrati kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, Crna Gora prilazi korak bliže zatvaranju poglavlja 28 Zaštita potrošača i zdravlja u pregovorima za pristupanje EU.

Rabrenović je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osećaju pođednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama i da uživaju pođednak nivo potrošačkih prava.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cocc

    7. jul 2019 | 10:09

    Svaka cast drzavi kako stiti svoje gradjane!

  • Bjelopavlicka

    7. jul 2019 | 13:53

    Bravo za Crnu Goru sto stiti svoj narod ovim Zakonom. Stiti potrosace od abnormalnih kamata,bahatih izvrsitelja koje ima Srbija. Izvrsitelji se izivljavaju nad narodom,i plus ta izivljavanja naplacuje drzava.. Sramota za drzavu sto ne stiti potrosace.Nisu zasticeni ni bolesni,ni stari,ni deca a ni oni koji su ostali bez posla. Zna se ko je zasticen iako je dug milionski.

  • fico

    7. jul 2019 | 12:09

    Gde si Srbijo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>