• 0

EIF i ProCredit grupa obezbedili dodatnih 800 miliona evra za mala i srednja preduzeća

Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa obezbedili su dodatnih 800 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime će ukupna vrednost zajedničkog finansiranja dostići iznos od 1,62 milijarde evra u ukupno jedanaest zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

  • 0
Procredit Foto: Promo

Finansiranje podržano od strane EIF dostupno je preko ProCredit banaka u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, a namenjeno je kompanijama koje koriste nove tehnologije i proizvode u nekoj od jedanaest zemalja. Reč je o specifičnoj garancijskoj šemi, koja inovativnim preduzećima omogućuje lakši pristup finansiranju i kredite uz znatno manje obezbeđenja, a ova šema je već dostupna u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Gruziji, Nemačkoj, Grčkoj, Moldaviji, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Ukrajini. Do danas, sporazumi potpisani sa ProCredit grupom su već podržali preko 2.000 inovativnih MSP, uglavnom u sektorima proizvodnje i trgovine na veliko i malo, a planira se finansiranje mnogih drugih u narednim godinama.

Ovi sporazumi su potpisani uz inicijativu Evropske komisije InnovFin, podržane programom za istraživanje i inovacije Horizon 2020. InnovFin inicijativa omogućava bankama učesnicama kreditiranje inovativnih kompanija uz garancije koje obezbeđuje EIF. Sporazumi potpisani u zemljama članicama Evropske unije su omogućeni zahvaljujući podršci Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). EFSU je okosnica Investicionog plana za Evropu Evropske komisije, poznatog i kao Junkerov plan.

Potpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, rekao je:

- Dve godine nakon što smo najavili 820 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima u jedanaest zemalja, Evropski investicioni fond i ProCredit udvostručuju svoju finansijsku podršku, što znači da je 1,62 milijarde evra sada na raspolaganju za finansiranje malih i srednjih preduzeća u ovim zemljama. Ovim je nastavljena i povećana podrška Evropske unije koja će  kreirati opipljivu razliku za hiljade ljudi sa inovativnim poslovnim idejama, a kojima je potrebno finansiranje, čime se povećava spisak od 2.000 malih i srednjih preduzeća koja su već iskoristili pogodnosti ove šeme.

Izvršni direktor EIF-a,  Pier Luigi Gilibert, rekao je:

- Oduševljeni smo što InnovFin MSP sporazumi o garancijama sa ProCredit bankama donose ovako pozitivne rezultate. Dobro razvijena distributivna mreža ProCredit grupe, u kombinaciji sa iskustvom u kreditiranju malih i srednjih preduzeća, doprinosi tome da krediti podržani od strane Evropske komisije mogu da budu brzo distribuirani na teritorijama jedanaest zemalja. Ove transakcije kompanijama olakšavaju pristup finansijama EU fonda, kako bi  svoje inovativne planove ostvarili širom Evrope.

Dr Claus Peter Zeitinger, predsednik Upravnog odbora ProCredit Holdinga je dodao:

- Proširenje našeg sporazuma je važan znak za našu grupu. On pokazuje našim klijentima da će investiranje u inovativna mala i srednja preduzeća u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi i ubuduće biti podržavano od strane Evropske unije, ali i da je razvojni doprinos ProCredit banaka u matičnim zemljama prepoznat od strane Evropske unije.

O Evropskom investicionom fondu

Evropski investicioni fond (EIF) je deo EIB Grupe (Evropska investiciona banka). Osnovna misija Evropskog investicionog fonda je podrška evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP), kroz olakšavanje pristupa finansiranju. EIF planira i razvija fondove preduzetnog i rizičnog kapitala, garancije i instrumente za mikrofinansiranje koji su posebno okrenuti ovom tržišnom segmentu. U ovoj ulozi, EIF potpomaže ciljeve Evropske unije kroz podršku za inovacije, istraživanje i razvoj, preduzetništvo, rast i zapošljavanje. Više informacija o radu Evropskog investicionog fonda u okviru Evropskog fonda za strateško investiranje je dostupno ovde.

O ProCredit grupi

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, sa sedištem u Frankfurtu na Majni, Nemačka, je matična kompanija međunarodne ProCredit Grupe, koja se sastoji od banaka za mala i srednja preduzeća  (MSP) i čije je poslovanje orijentisano na Jugoistočnu i Istočnu Evropu. Pored fokusa na region, ProCredit Grupa je prisutna i u Južnoj Americi i Nemačkoj. Akcijama kompanije se trguje na Prime Standard segmentu Frankfurtske berze. Glavni akcionari ProCredit Holding AG & Co. KGaA uključuju strateške investitore Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest (koje omogućava da i zaposleni u ProCredit Grupi investiraju), holandski DOEN Participaties BV, KfW Development Bank i IFC (deo Grupe svetskih banaka). Kao nadređena kompanija u okviru Grupe prema Nemačkom zakonu o bankama, ProCredit Holding AG & Co. KGaA nadgledana je na konsolidovanom nivou od strane Nemačkog federalnog finansijskog nadzornog organa (German Federal Financial Supervisory Authority/Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) i Nemačke centralne banke. Više informacija možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji kompanije na www.procredit-holding.com.

O Junkerovom planu

Investicioni plan za Evropu, takozvani "Junkerov Plan", je jedan od prioriteta Evropske komisije. Plan se fokusira na povećanje investicija u svrhu stvaranja radnih mesta i rasta, pametnijim korišćenjem novih i postojećih finansijskih resursa, otklanjanjem prepreka investiranju i obezbeđivanju vidljivosti i tehničke podrške investicionim projektima. Evropski fond za strateška ulaganja (EFSU) je glavna potpora Junkerovog plana. Pruža garanciju za prvi gubitak, dozvoljavajući EIB da uloži u više, često više rizičnih, projekata. Očekuje se da do sada odobreni projekti i sporazumi za finansiranje pod EFSU mobilišu skoro 410 milijardi evra u investicijama i podrže oko 952.000 malih i srednjih preduzeća u 28 zemalja članica.

O InnovFin

InnovFin MSP Garancijska Šema je utvrđena u okviru inicijative Evropske unije InnovFin finansije za inovatore razvijene unutar okvirnog programa EU, Horizon 2020, namenjenog za istraživanje i inovacije. Šema obezbeđuje garancije i kontragarancije za finansiranje dugova u iznosima između 25 hiljada i 7.5 miliona evra, kako bi se olakšao pristup finansiranju kredita za inovativna mala i srednja preduzeća i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (do 500 zaposlenih). Olakšice su omogućene od strane EIF i realizuju se preko finansijskih posrednika – banke i druge finansijske institucije – u zemljama članicama EU i povezanim zemljama. Pod ovom šemom, finansijski  posrednici su obezbeđeni garancijama EU i EIF od gubitaka nastalih po finansiranju dugovanja u okviru šeme.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>