Imaju 1.000 evra mesečno, žive u Nemačkoj, i na ivici su bede

Iako imaju oko 1.000 evra, žive na granici siromaštva

Stanovnici Bremena su od svih nemačkih saveznih pokrajina najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je i na istoku Nemačke, piše News Buzz.

- Na ivici siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji procenat se beleži u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu - saopštila je savezna kancelarija za statistiku u Wiesbadenu.

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gde 18,2 odsto stanovništva živi na ivici siromaštva.

Iako su vrednosti približile kada je reč o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvek primetne.

No, primećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija.

Od socijalnih grupa najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje. Savez sindikata Nemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima preti siromaštvo.

Na ivici siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosečnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 evra mesečno.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis/Bankar.me)

Tagovi: Istočna Nemačka, Nemačka, Siromaštvo, Životni standard

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (31)
Poređaj komentare:
 • I
  ime

  Visok standard ljudi, visok standard. U Nemačkoj je prosečna plata oko 3700€

 • R
  Realan

  Ma nije moguce? Ja sam cuo da ovi iz nemacke, austrije i svajcarske skupljaju pare po podu. Auuu covece...Da li je moguce da sam toliko godina ziveo u zabludi??!!!??? Pozdrav za sve ljude ovog sveta koji se svakog dana bore za bolje sutra, bez obzira gde su.

 • N
  Nena

  U nemackoj su stanovi skuplji, dal kredit ili stanarina... Ne ostane od tih 1000 eura bas mnogo za zivot dok se plate sve dazbine.