• 8

Najbogatiji građanin Srbije svaki dan je "teži" za 8.300 evra

Svakog meseca najbogatiji Srbin može da kupi manju kuću

  • 8

Najplaćeniji građanin u Srbiji ima bruto mesečnu zaradu od čak 249.000 evra ili oko 538 prosečnih plata, što znači da je svakog dana bogatiji za oko 8.300 evra, pokazuje najnoviji izveštaj Poreske uprave Srbije.

Poreska uprava Srbije primila je ukupno 25.612 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak gradana za prošlu godinu.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 65 procenata pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd (74 lica su domaći državljani, a 26 su strani državljani).

Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor i inženjer, dok su 86 procenata prijavljenih - muškarci

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 52 do oko 350 miliona dinara.

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2018. godini ostvarili dohodak veći od 2.470.644 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše prijava podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd - ukupno 17. 621 prijava, zatim iz Novog Sada 4. 873 prijava, a sledi Kragujevac sa 1. 713 prijava.

Osim ovih podataka, Poreska uprava neće objavljivati druge statističke podatke u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2018. godinu, navodi se u saopštenju.

Elektronskim putem, navode, preko portala Poreske uprave, primljeno je 33 procenata prijava.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    M.K. Kada covek zaboravi na sastanku, pero vredno 10000€ Pa salje vozaca da pokupi istu. Al je zaradi za pola dana.

  • Dragan

    Nenadano,ali konacno shvatih sustinu oni 510 E,naravno u proseku u Srbiji.Tih 510 E,je apsolutna apstrakcija za 70 % stanovnistva.I to je taj nas prosek.To je ono cemu tezimo..Odgovorno tvrdim da su radnicke plate u proseku ispod 300 E.To je najrealniji barometar stanja u Srbiji.I kad im se doda milion penzionera sa primanjima od oko 200 E,eto prilike za slavlje u Srbiji..

  • Boban

    Taj dize prosek.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke