• 10

7 saveta kako da krenete da štedite novac za letovanje 2020. već sada

Krenite da štedite novac na vreme i organizujte letovanje za 2020.godinu na vreme

  • 10
Grčka, letovanje, Krit, Parga

Foto: Telegraf.rs

Bilo da putujemo jednom godišnje ili jednom mesečno, želeli bismo da putujemo više.

Postoje brojni ograničavajući faktori koji nas sprečavaju u toj nameri – posao, obaveze, nedostatak slobodnog vremena i novac. Krenite da štedite novac na vreme i organizujte letovanje za 2020.godinu na vreme.

Ovih 7 saveta će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje finansijske mogućnosti kako biste uštedeli novac za putovanja.

Unapred isplanirajte svako putovanje

Jednostavno uzmite papir i olovku u ruke i napravite dobar plan. Razmotrite svoje trenutne mogućnosti, stavite sve to na papir – raspoložive finansije, vreme godišnjeg odmora, potencijalne destinacije, sve ono što je relevantno i što utiče na vaše putovanje.

Razmotrite first minute ponude turističkih agencija

Neretko ćete naići i na niže i povoljnije cene smeštaja, prevoza i ostalih usluga ukoliko ih unapred rezervišete.

Pratite cene avio karata

Sa dolaskom novih niskobudžetnih avio kompanija i uvođenjem novih letova, pojedine evropske destinacije nam nikad nisu bile bliže i dostupnije. Redovno praćenje ponuda ovih kompanija omogućiće vam nabavku avio karata po zaista niskim cenama. Tako ćete uvek biti u toku sa akcijama ovih avio kompanija, dodatnim sniženjima.

Namenski štedite novac za putovanja

Napravite posebnu „kasicu prasicu“ samo za putovanja i izdvajajte određenu sumu novca na stranu od svake plate. To ne mora biti velika svota, neka bude i simbolična, niko ne kaže da ćete od tog novca otići na putovanje.

Ovo je samo jedan od načina da prikupite deo novca koji će pokriti jedan deo troškova vašeg budućeg putovanja. Možete forimirati poseban račun u banci na koji će vam se prebacivati izvesna suma novca od svake vaše plate, možete sklanjati novac u knjigu, koverat...

Kako da uštedim novac

Foto: Rawpixel.com

Teglica

Pošto godina ima 52 nedelje u teglicu koju ste pripremili za štednju ubacujete onu količinu novca koja je nedelja po redu. Na primer, ako je u toku prva nedelja, u teglicu ubacite jedan evro, tokom druge nedelje ubacite dva evra, tri, četiri i tako do 52. nedelje. Na kraju ovog izazova u teglici bi trebalo da imate 1378 evra, što nije baš mala svota. Sve što vam je potrebno za ovaj izazov jeste velika tegla.

50:30:20

Finansijski savetnik Kana Kempbel smislila je kako da joj uz pomoć jednostavnog trika plata potraje duže, pa čak i da uštedi veliku svotu novca za godinu dana, a pravilo koje je poštovala je jednostavno - 50:30:20.

Evo o čemu se radi. Pravilo je jednostavno i 50 odsto vaše plate treba da pokrije račune za stan, kiriju, hranu i prevoz. 30 odsto su neki drugi troškovi poput odeće, obuće, izlazaka, teretane i odlaska u restoran. 20 odsto vaše plate trebate da ostavite na stranu i to je vaša ušteđevina.

Na ovaj način sa prosečnom platom, za godinu dana možete da uštedite čak 118.608 dinara, ili 1.000 evra! 118.608 dinara će vam biti dovoljno za porodično letovanje.

Odreknite se suvišnih troškova

Svako od nas ima neke troškove koji nam, ako malo bolje razmislimo, baš i nisu neophodni. Pokušajte da ih smanjite.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    9. avgust 2019 | 09:46

    Stedi ko ima i od cega,a onaj koji nema prezivljava i svaki dinar mu ide na hranu i komunalije!A sto se tice ovih sto lepo zaradjuju njima nikad nije dosta i izmedju ostalog prohtevi rastu,sto vise zaradjujes vise trosis i tako u nedogled.

  • Zadnje vreme

    9. avgust 2019 | 09:32

    To mogu da štede botovi i oni koji su se zaposlili u državnim firmama preko partije. Od čega da štede oni koji uglavnom rade za minimalac u ovon robovlasnkčkom sistemu?

  • 1111

    9. avgust 2019 | 13:01

    Prosechna plata direktora i politichara ili prosechna plata radnika od 25 000 din. De molim te primeni tih 50 30 20 kod 25 000 din.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>