• 1
 ≫ 

Ekonomska prognoza za svet - tmurno, preti oluja

 ≫ 

Kvartalna anketa nemačkog ekonomskog instituta u kojoj je učestvovalo gotovo 1.200 stručnjaka ukazala je na pogoršanje perspektiva vezano za budući period

  • 1
evri

Foto: Pixabay

Ekonomske perspektive su se pogoršale u svim delovima sveta tokom leta zbog eskalacije trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Kvartalna anketa nemačkog ekonomskog instituta Ifo u kojoj je učestvovalo gotovo 1.200 stručnjaka iz više od 110 zemalja sveta, ukazala je i na veće nezadovoljstvo kompanija aktuelnom poslovnom situacijom i na pogoršanje perspektiva vezano za budući period.

Indeks poslovnog poverenja koji meri Ifo pao je na minus 10,1 poen u trećem kvartalu sa minus 2,4 poena.

Kina, sukob SAD i Severne Koreje

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

Za razvijene ekonomije i azijske zemlje u razvoju, stručnjaci su revidirali naniže svoje procene aktuelne situacije i buduća očekivanja, dok je u državama Latinske Amerike, Zajednice nezavisnih država, Bliskog istoka i Severne Afrike negativnija samo procena aktuelne situacije, a procene za naredne mesece su uglavnom ostale nepromenjene.

- Stručnjaci očekuje znatno slabiji rast svetske trgovine - izjavio je predsednik Ifo Klemens Fuest, dodajući da su trgovinska očekivanja trenutno na najnižem nivou od izbijanja tarifnog sukoba prošle godine.

- Ispitanici takođe očekuju slabiju privatnu potrošnju, niže investicione aktivnosti i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa - dodao je Fuest.

VIDEO: Donald Tramp i Kim Džong Un po drugi put oči u oči

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DLZ

    18. avgust 2019 | 18:40

    Sta nas briga za svet,kod nas je zlatno doba...rece jedan covek.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>