• 4
 ≫ 

Primanja direktora u SAD čak 278 puta veća od plata zaposlenih

 ≫ 

Prosečna zarada generalnih direktora u 350 najvećih američkih firmi u 2018. godini iznosila je 17,2 miliona dolara godišnje

 • 4
Kancelarija, zaposleni Foto: Shutterstock

Rukovodioci na najvišim pozicijama u američkim kompanijama koje kotiraju na berzi plaćeni su 278 puta više nego njihovi zaposleni, prema rezultatima istraživanja Instituta za ekonomsku politiku (EPI), sa sedištem u Vašingtonu.

Prosečna zarada generalnih direktora u 350 najvećih američkih firmi u 2018. godini iznosila je 17,2 miliona dolara godišnje, uključujući i opcije (pravo na sticanje određenog broja akcija kompanije po unapred utvrđenoj ceni).

Opcije uglavnom čine dve trećine paketa naknada za rad najviših rukovodilaca u američkim kompanijama, navodi se u izvodu iz studije objavljenom na zvaničnom veb sajtu EPI.

Razlika u primanjima direktora i običnih radnika nikada nije bila veća i nastavlja da se produbljuje. U studiji se kao primer navodi da je razlika između primanja generalnih direktora i običnih radnika 1965. godine iznosila 20 prema jedan, a 1989. godine se taj jaz povećao na 58 prema jedan.

Dalje se dodaje da su od 1978. do 2018. godine, naknade generalnih direktora porasle za 1.007 procenata, dok su plate običnih radnika povećane za 11,9 procenata.

Rast zarada korporativnih čelnika je u navedenom periodu, kako se napominje, takođe daleko nadmašio rast vrednosti akcija u indeksnoj korpi S&P od 706 odsto, kao i rast plata zaposlenih sa relativno visokim primanjima, koji je iznosio 339 posto.

- Generalni direktori zarađuju više jer imaju moć da određuju visinu plate, a ne zato što podižu produktivnost ili poseduju specifične veštine koje se više vrednuju. Ovo povećanje naknada generalnih direktora i srednjeg menadžmenta dovelo je do skoka prihoda malog broja ljudi sa vrhunskim zaradama ostavljajući manje plodova privrednog rasta za obične radnike i povećavajući jaz između onih koji zarađuju najviše i 90 odsto onih koji zarađuju najmanje- piše u studiji.

- Ekonomija ne bi pretrpela štetu ako bi generalni direktori bili manje plaćeni ili ako bi bili više oporezovani - zaključuje se se u istraživanju EPI.

VIDEO - Ovaj šef izgleda želi da svede svoju firmu na minimalac

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Djox

  18. avgust 2019 | 14:45

  A sto,kod nas je manja razlika?Svasta.....

 • Gale

  18. avgust 2019 | 15:09

  Budi konkretan. Ako mogu Ameri valjda mozes I ti da podkrepis cinjenicama svoje misljenje. Ovako ti je prazna prica.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>