• 1
 ≫ 

Za platu najbogatijeg građanina Srbije, prosečan srpski radnik treba da radi 40 godina

 ≫ 

Osoba koja je poreznicima prijavila lanjski prihod od 350 miliona dinara zvanično je najbogatiji građanin Srbije

  • 1

Godišnji porez na dohodak u Srbiji za prošlu godinu plaćaju građani koji su zaradili više od tri prosečne plate, odnosno koji su mesečno u kovertama dobili više od 205.887 dinara.

Po podacima Poreske uprave, takvih je lane bilo 25.612, a prijave prvih sto poreskih obveznika iz te kategorije kreću se od 52 do 350 miliona dinara.

Drugim rečima, osoba koja je poreznicima prijavila lanjski prihod od 350 miliona dinara zvanično je najbogatiji građanin Srbije. Naime, njegova prošlogodišnja zarada bila je bezmalo tri miliona evra, što znači da su mu mesečna primanja bila oko 250.000 evra. Ili, oni koji su prijavili lanjski prihod od "samo” 52 miliona dinara, odnosno oko 440.000 evra – mesečno su zaradili 36.000 evra.

Naravno da su zarade zaposlenih o kojima Republički zavod za statistiku objavljuje podatke daleko od tih astronomskih prihoda i da su im ti iznosi misaona imenica. Naime, RZS je izračunao da je prosečna prošlogodišnja bruto zarada zaposlenih u Srbiji bila 68.629 dinara, a da je neto prosečna zarada za 2018. godinu bila 429 evra.

Prosta računica govori da za mesečnu platu najbogatijeg građanina Srbije koji je podneo prijavu za prošlogodišnje prihode, prosečan srpski radnik treba da radi ceo radni vek, odnosno više od četiri decenije. Građanin koji je prijavio prošlogodišnji prihod od 52 miliona dinara, odnosno mesečnu zaradu od 36.000 evra, imao je svakog meseca prihod koji je čak 80 puta veći od prošlogodišnje prosečne mesečne zarade radnika.

Ako se zna da u svega nekoliko delatnosti u Srbiji zaposleni imaju mesečnu prosečnu zaradu višu od 1.000 evra, a da su one u svim ostalim delatnostima ili na nivou proseka ili ispod, onda nije teško izračunati da su zarade zaposlenih u Srbiji daleko od prihoda koje ostvaruju pojedinci.

Poreznici, već tradicionalno, ne objavljuju striktno čime se bave oni koji imaju najviše zarade, ali nagoveštavaju da je reč o menadžerima, direktorima i inženjerima.

Po podacima RZS-a, oni ne zarađuju više od tri prosečne republičke plate, što bi značilo prošle godine više od 2.200 evra mesečno.

VIDEO: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    16. avgust 2019 | 14:25

    Hteli smo kapitalizam evo nam ga sad. Uzivajte u siromastvu i nejadnakosti. Vazno da cemo u EU to je najbitnije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>