• 2
 ≫ 

Voren Bafet ima važan savet za sve roditelje

 ≫ 

Legendarni investitor kaže da bi roditelji s osnovnom edukacijom o novcu i štednji s decom trebalo da pričaju još dok su u – vrtiću

  • 2

Kada treba početi da pričate s decom o novcu, odnosno upravljanju novcem i štednjom? Većina roditelja ne želi da opterećuju svoje najmlađe s pričama o novcu i štednji pre tinejdžerskog doba i prvog džeparca, no ako je verovati Vorenu Bafetu, to je velika greška.

Bafet je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, poznati investitor i izvršni direktor "Berkshire Hatawaya", a u jednom od brojnih razgovora za medije o upravljanju novcem naglasio je važnost usvajanja pravih navika u najranijem dobu – uključujući i "zdrave finansijske navike". To je naučio od oca koji ga je, još dok je bio dete, naučio o važnosti štednje i upravljanja novcem i po njemu to je jedna od najvažnijih stvari koje roditelji mogu naučiti decu kako bi osigurali uspešnu budućnost.

Dete , novac, pare, dečak, sakupljanje, štedi, štednja

Foto: Profimedia

O važnosti štednje i o razlikovanju želja i stvarnih potreba deca se susreću još u ranoj dobi te za takve lekcije nikada nije prerano, a iako roditelji shvataju važnost edukacije njihove dece o upravljanju novcem, deo njih o tome uopšte ne razgovara ili ne počne s edukacijom na vreme.

Jedno istraživanje provedeno na Kembridžu pokazalo je da deca već s 3 ili 4 godine počinju da razumeju osnovne koncepte vezane uz novac, a već do sedme godine shvataju osnovne koncepte vezane uz način "financijskog ponašanja u budućnosti". Zbog toga, naglašava Bafet za prve razgovore o novcu, potrošnji novca i edukaciji ne treba čekati da deca navrše 15-16 godina, već treba početi još dok su u – vrtiću.

Što vi mislite o tome? Jesu li razgovori o novcu s decom u vrtiću prerani i trebamo li decu pustiti da uživaju u djetinjstvu i igraju se neopterećeni pričama o novcu ili su razgovori s njima o ovim temama odličan temelj zahvaljujući kojem će u budućnosti biti oprezniji s novcem, potrošnjom i štednjom.

VIDEO: Ovima je Instagram važniji od deteta

(Telegraf Biznis / zimo.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>