• 6
 ≫ 

Danas druga runda pregovora o minimalcu

 ≫ 

Prošle godine održana su četiri pregovaračka sastanka ali na kraju nije bilo usaglašenog zajedničkog predloga

  • 6
Novac, dinari, stednja, novcici

Foto: Shutterstock

Na prethodnom sastanku radne grupe Socijalno ekonomskog saveta (SES) u ponedeljak, na kojem su zvanično počeli pregovori o povećanju minimalne cene rada nijedna od strana nije izašla sa konkretnim predlogom za budući "minimalac".

Kako je tada rečeno, Sindikati i Unija poslodavaca čekaju da konkretan predlog iznesu predstavnici Ministarstva finansija.

Da postoji prostor da se do kraja meseca predstavnici ministarstava, sindikata i poslodavaca usaglase potvrdile su sve tri strane, a ukoliko eventualno do toga ne dođe, minimalnu cenu rada za 2020. godinu odrediće Vlada Srbije samostalno.

Prošle godine održana su četiri pregovaračka sastanka ali na kraju nije bilo usaglašenog zajedničkog predloga pa je država samostalno donela odluku o povećanju visine minimalne cene radnog sata.

biznis sajt, business, biznismen, pare, novac, dinari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Predstavnici države ranije su rekli da bi uvećani minimalac mogao dostići 30.000 dinara.

Sidnikati kažu da povećanje mora biti veće kako bi prema sporazumu postignutom u SES-u, minimalac 2021. godine dostigao vrednost minimalne potrošačke korpe.

Predstavnici poslodavaca povećanje od 30.000 dinara smatraju realnim ali ocenjuju da bi svako povećanje preko tog iznosa moralo da bude praćeno povoljnijim uslovima za njihovo poslovanje poput umanjenja pojedinih državnih nameta.

Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi oko 27.000 dinara i prima je oko 350.000 zaposlenih.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acca

    22. avgust 2019 | 11:22

    Sve se plasim da samo 350000 radnika prima minimalac. Vecu glupost nisam cuo

  • Zuga

    22. avgust 2019 | 11:30

    Zaboraviste povecanja penzija a sad kao povecavate minimalac. Ali prvo povecavate troskove zivotnih namernica pa sto si mogo da kupis za 1000 din posle povecanja ce ti trebsti 1500 din. Zato vi koji pregovarate sa vladom budite istrajni da minimalna zarada bude 40000 din. I trazite da narednih 12 meseci moraju da budu zamrznute cene bilo zivotnih namernica struje info stana to su osnovne potrebe. Trazite da se osnovno obrazovanje skole smanji za 70% sadasnje cene. Ako ste stvarno sindikat a ne portner vladi.

  • Rasa

    22. avgust 2019 | 11:48

    Niko me pominje nezapamceno niske tople obroke I regrese valjda I'm je mnogo to sto je sad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>