• 8
 ≫ 

Ako PIO ne dokažete da ste živi - nema penzije

 ≫ 

Više od 200.000 penzionera u Srbiji, koji primaju inostranu penziju, u obavezi je da jednom godišnje lično dostave dokaz o životu, kako bi penzija nastavila da im stiže, inače se isplata obustavlja

  • 8

Penzioneri koji žive u Srbiji, a primaju celu ili deo inostrane penzije, u obavezi su da jednom godišnje dostave inostranim penzijskom fondovima potvrdu o životu.

U slučaju da to propuste, fond će prestati da im isplaćuje inostranu penziju, sve dok dokaz da su živi ponovo ne dostave. Ovo je važno, pre svega, da bi se sprečile zloupotrebe i mahinacije kakvih je bilo ranije.

Naime, dešavalo se da penzioner premine, da se o tome ne obavesti fond i da neko drugi godinama nastavi umesto njega da prima penziju, dok se to na neki drugi način ne otkrije.

Dostavljanjem potvrde o životu garantuje se fondu, koji isplaćuje penziju, da je penzioner živ i da nastavlja da prima penziju. Ono što je posebno bitno je da je ova usluga za penzionere kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje besplatna. Dovoljno je samo kao dokaz poneti ličnu kartu radi identifikacije.

Ukoliko inostrani penzioner ovu uslugu zatraži kod notara, moraće da plati.

Potvrde se, kažu u PIO, izdaju po pravilu na obrascu koji na adresu penzionera stiže iz stranog fonda koji isplaćuje penziju, ili nadoknadu.

U Srbiji danas ima više od 200.000 penzionera koji su to pravo ostvarili radeći van zemlje ili u državama bivše SFRJ. Najviše njih penziju je ostvarilo u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj. I svako od njih obavezan je da dostavi potvrdu da je živ što je pravni osnov da penzija nastavi dalje da se isplaćuje.

Ova potvrda, napominju u PIO, dostavlja se jednom godišnje.

Važno je da se zna da se dostava obrazaca potvrde o životu radi overe ne odnosi na penzionere koji imaju prebivalište u državama nastalim na prostoru bivše SFRJ, s obzirom na to da su 2015. godine svi korisnici dopisom obavešteni da mogu da kopiraju stare obrasce ili pribave nove i predaju ga fondu u mestu gde im je prebivalište.

VIDEO - Vučić: I ove godine ćete imati novi rast penzija i plata u javnom sektoru

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andreja

    23. avgust 2019 | 10:54

    Skoro 10god unazad mi ratni vojni invalidi smo u obavezi da se na svakih 6 meseci javljamo nasim opstinskim odeljenjima tako da ovo i nije nesto novo,cak stavise mislim da ce ovo da se prosiri i na nase penzionere a ne samo inostrane

  • Nije nego

    23. avgust 2019 | 11:39

    Josif Tatić (Jataganac): "Kako si ujko ? Jesi li živ ?" . Čkalja (Branković): "Ako ćemo da se lažemo, živ sam !" .

  • Dora

    23. avgust 2019 | 09:48

    Francuska nije prihvatila overe iz PIO fonda I od notara. Isplata krenula tek kad smo dokumenta overili u francuskoj ambasadi u Beogradu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>