• 2
 ≫ 

Tenzije oko minimalca veće, ministar se nada kompromisu do 3. septembra

 ≫ 

Ministarstvo finansija je predložilo povećanje od šest do 10 odsto, dok sindikati traže rast minimalca za oko 24,5 odsto

  • 2

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) - sindikati, poslodavci i vlada, nisu na današnjoj sednici razmatrali koliko će biti povećan minimalac sledeće godine, izjavio je ministar za rad Zoran Ðorđević dodajući da se još vode intenzivni pregovori u okviru radne grupe SES-a i da će sledeći sastanak biti održan u petak, kao i da veruje da će kompromis biti postignut do 3. septembra.

Na sednici radne grupe SES-a prošle nedelje, kako su tada saopštili sindikati i poslodavci, Ministarstvo finansija je predložilo povećanje od šest do 10 odsto, što su prihvatili poslodavci, dok sindikati traže rast minimalca za oko 24,5 odsto.

- Nismo danas, na sednici SES-a, pričali o tome. Mislim da u petak imamo sledeću radnu grupu, a 15 dana od početka (pregovora), što je valjda 3. septembar, treba da probamo da nađemo kompromisno rešenje i zajednički predlog koji će biti podnet vladi - rekao je posle sednice SES-a Ðorđević novinarima, kojima se obratio samo on, a ne i predstavnici sindikata i poslodavaca kako je bilo ranije najavljeno.

Dinari, pare, novac, dve hiljade dinara, novčanice

Foto: A. Nalbantjan

- Verujem da postoji prostor za postizanje dogovora. Imamo pozitivne trendove u ekonomiji i verujem da će taj kompromis biti postignut - naglasio je Ðorđević.

Ako bi minimalna cena rada, koja sada iznosi 27.400 dinara, bila povećana za 10 odsto to ona iznosila 30.140 dinara.

Ðorđević kaže da će radna grupa SES-a tek zvanično saopštiti svoj stav kada je reč o povećanju minimalca.

- Sve što smo postigli u ekonomiji daje mogućnost da boljitak za građane bude i osetniji od toga. Ideja jeste da minimalna potrošačka korpa, kao sledeći cilj, bude postignuta možda u naredne dve godine. To zavisi od našeg rada prvenstveno. Verujem da velike investicije, koje je najavio predsednik Vučić, podstiču našu privredu i rast BDP - rekao je Ðorđević.

Dodao je da se ništa ne krije od sindikata i da svako treba prvo da obrati pažnju na minimalnu cenu rada, zatim kako će se povećati plate i penzije.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm?

    27. avgust 2019 | 17:40

    Litvanija : minimalna plata 2018: 400€, a 2019: 555€ Grcka: minimalna plata 2018: 683€, a 2019: 758€ E to je rast minimalca, a ne ovi se dzapaju za 1,000 din gore/dole.. Pa cak i Bugarska ima minimalnu platu od 286€, sto je vece od nase! Neka neka, jos malo, par godina i odose svi! Polako, ali sigurno nestajemo. Imam sina u srednjoj skoli, i vecina njih vec sada shvata u kakvom je stanju drzava i vec planiraju beg u inostranstvo.. Ostace da rade samo penzioneri..

  • Sibin

    27. avgust 2019 | 17:02

    30 000din????bruka I sramota bre!!!!! U el distribuciji salterski radnici imaju vise od 50 000,pa da li je to normalno????!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>