• 6
 ≫ 

Medijalna vs. prosečna zarada: Razlika je 12.000 RSD, a evo ko koju prima

 ≫ 

Razlika je veća od 10.000 dinara

  • 6
Protest protiv smanjenja plata Photo: Shutterstock

Podatak da je prosečna bruto zarada za jun bila iznad 74.000, a da je neto iznosila 53.000, ali i bilo koji drugi mesec, iznenadi mnoge građane u Srbiji.

Jednostavno jer ne primaju toliko. Ipak pored tih podataka, Republički zavod za statistiku od prošle godine računa i medijalnu neto zaradu, a reč je o iznosu od 41. 045, dinara za jun.

To znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Dakle, tek pola.

Razlika između neto zarade i medijalne neto zarade je čak 12. 000 dinara.

Slika vam ovde postaje jasnija i saglasićete sa većinom ekonomista naših koji misle da najbolji pokazatelj plata u Srbiji i jeste upravo medijalna zarada jer se njom obuhvataju svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac s obračunatim zaradama, umesto da se prosečna zarada izračunava na osnovu reprezentantivnog uzorka.

Plata plaćanje, troškovi Foto: Shutterstock

Tu su obuhvaćene zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade mimo radnog odnosa, odnosno ugovori o privremeno-povremenim poslovima. Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

ZAŠTO MEDIJALNA ZARADA

Medijalnu zaradu Republički zavod za statistiku iskazuje od marta 2018. godine kao novu metodologiju izračunavanja prosečne neto mesečne zarade. Računica od ranije koja je korišćena od 1963. godine, otišla je u istoriju jer je pokazivala više proseke zarada.

Pre primene medijalne zarade, RZS je uzimao zarade koje su isplaćene u izveštajnom mesecu, bez obzira na to na koji se mesec odnose i kada su zarađene. Tako se dešavalo da poslodavac kasni s isplatom zarada i da onda odjednom isplati tri u jednom mesecu i tako veštački povećava stvarnu zaradu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    3. septembar 2019 | 16:48

    Citajuci ovo postaje moguce da zivimo u Svajcarskoj...a ne u Srbiji gde 80%nas zivi na nekom minimalcu...

  • Ivan

    3. septembar 2019 | 17:20

    Znaci prosek je 350 evra a od sledece godine ce vise njih biti na minimalcu pa ce i taj prosek da se smanji!!!

  • AcaFaca

    3. septembar 2019 | 17:13

    A kako se gledaju prisecne zarade? Jel na osnovu placenih doprinosa ili sta je placeno na racun zaposlenog? Ja znam dosta firmi koje radnicima daju osnovnu platu od 35000 ali na to dolaze razne stimulacije i gluposti pa to svaki mesec dodje na 45-50000. Sad mene zanima sta se gleda osnovica 35 ili realna 50?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>