• 14
 ≫ 

Šta mislite ko je bogatiji - osnivač "Lidla", vlasnik BMW-a ili proizvođač "jakobs" kafe?

 ≫ 

Članovi porodice Reiman koja upravlja carstvom proizvodnje kafe i šampona najbogatiji su Nemci.

  • 14
Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

S bogatstvom od 35 milijardi evra, ta preduzetnička dinastija predvodi listu časopisa Manager. Ovaj list svake godine objavi spisak 1001 najbogatijih nemačkih građana na osnovu vrednosti deonica njihovih kompanija.

Porodica Reiman i njena kompanija JAB Holding stoje iza proizvođača kafe i čaja Jacobs Douwe Egberts i proizvođača šampona Wella.

Na drugom mestu je osnivač Lidla Diter Švarc s bogatstvom od oko 27,5 milijardi evra.

Slede ga deoničari BMW-a Suzan Klaten i Stefan Kvant, prvi na prošlogodišnjoj listi, s 26,5 milijardi evra. Njihova imovina se prošle godine procenjivala na 34 milijarde evra.

BMW Twitter

Printskrin: Twitter/BMW USA

Veruje se kako su Reimanni od 2018. povećali bogatstvo za dve milijarde evra, a Diter Švarc oko 2,5 milijarde. Svoju listu najbogatijih Nemaca objavio je i list Bilanz na osnovu istraživanja novinara, finansijskih stručnjaka i ekonomista, advokata i samih bogataša.

Prema najnovijoj verziji, listu predvodi osnivač Lidla, Švarc s bogatstvom od 41,5 milijardi dolara.

Na drugom i trećem mestu su porodice Thea Albrechta, vlasnika trgovačkog lanca Aldi Nord te Wolfganga Porschea iz slavne automobilske dinastije, svaka s imovinom vrednom 18 milijardi evra.

Za razliku od američkih, nemačke bogataše karakteriše činjenica da su do bogatstva došli uglavnom preko porodičnih poslova i firmi. Najbogatiji Amerikanci su pretežno individualni preduzetnici.

Poređenja radi, bogatstvo najbogatijih Nemaca koje su godinama sticali je gotovo identično vrednosti zlata koje je nađeno u podrumu jednog kineskog zvaničnika. Podsetimo, u kući bivšeg gradonačelnika Guandžoua 13.5 tona čistog zlata koje se procenjuje na oko 34 milijarde evra.

(Telegraf Biznis/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. oktobar 2019 | 19:48

    Ja da razmisljam koji je bogatiji😐,ako narod bude o njima razmisljao,narodni dzepovi ce biti sve siromasniji

  • Rastko

    3. oktobar 2019 | 08:45

    Dzast moment da bacim pogled na pasulj od juce.

  • Pera

    2. oktobar 2019 | 20:21

    Sitne ribe za nase milijardere

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>