• 1
 ≫ 

Prvi put u istoriji žene u Hrvatskoj primaju veće penzije od muškaraca

 ≫ 

Razlika je neznatna, svega 24 kune

 • 1

Žene u Hrvatskoj, koje su ove godine otišle u starosnu penziju, prvi put u istoriji dobile su penzije koje su više od penzija muškaraca, piše zagrebački Večernji list.

Razlika je neznatna, svega 24 kune, ali i tako mala razlika predstavlja važan iskorak u penzionom sistemu jer su sve do sada muške penzije uvek bile više od ženskih, navodi ovaj zagrebački dnevnik.

Na primer, prosečna starosna penzija muškaraca 2013. bila je 18 posto viša od prosečne za žene, dok je prosečna prevremena penzija za muškace bila viša 25 odsto.

Do 2017. godine ta se razlika smanjila na oko šest posto kod punih starosnih penzija i 18 posto kod prevremenih, da bi se u 2019. godini dogodio preokret i kod starosnih penzija,

Prevremene muške penzije i dalje su 12 posto više od prosečnih starosnih koje primaju žene.

Prosečna starosna penzija muškaraca koji su prvi put ostvarili pravo na mirovinu u prvih sedam meseci ove godine iznosi 3.020 kuna, a mpenzija žena 3.044 kune. U podatke nisu uključeni korisnici iz međunarodnih ugovora.

Penzije žena poslednjih godina rastu zahvaljujući produženju radnog veka i izjednačavanju godina za odlazak u penziju s muškarcima, ali od ove godine vetar u leđa dala im je i odluka vlade Andreja Plenovića da se ženama za svako rođeno dete dodaje pola godine penzionog staža, ističe Večernji list.

U prvih sedam meseci ove godine pravo na penziju prvi put je steklo 30.000 radnika, među kojima je bila 14.801 žena. Nešto manje od šest 6.000 žena otišlo je u punu starosnu penziju, oko 3.000 ih je u prevremeno starosnoj, a ostlo su korisnice porodičnih penzija.

Video: Poslednje merenje legende srpskog boksa pred odlazak u penziju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dalibor

  14. oktobar 2019 | 20:11

  Samo što hrvati nemaju nikakvu istoriju , osim ovih zadnjih godina otkad su sami sebi proglasili nacijom .

  2
  0

  Podelite komentar