• 14
 ≫ 

5 saveta domaćeg ekonomiste kako da spremni dočekamo novu krizu

 ≫ 

Tek što je svetska kriza "proslavila" deseti rođendan, sve glasnije se čuje u svetu, ali i kod nas da je njena naslednica već tu.

  • 14
Đorđe Đukić, Sajam medija

Foto: Nikola Tomić

Kako onda da je spremni dočekamo pitali smo Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta koji je na novu krizu upozorio i u svojoj knjizi "Svetska finansijska kriza – deset godina posle".

Đukić pre svega, savetuje da negujemo kulturu štednje, jer, kako ističe, ona se stvara od malih nogu a neguje decenijski.

Evo još saveta ovog uglednog ekonomiste:

Ne pipajte ništa sa računa

 

- Trebalo bi ostaviti i čuvati sredstva za "kišne" dane kako ne bismo bili iznenađeni kada kriza dođe. Uvek bi trebalo imati određenu svotu kojoj možemo da pribegnemo i na koju možemo da se oslonimo.

Štedite, nije bitno da li 10 ili više evra

 

- Đukić kaže da moramo da negujemo kulturu štednje već u porodici i da nije važno da li će se krenuti sa štednjom od 10 ili 15 evra mesečno. Kako kaže, kultura štednje za razvija iz porodice pa nadalje, i to je psihološka priprema. - Ta kultura se od male dece razvija do vrha države - kaže on.

Ne trošite novac na automobile, putovanja, krpice...

 

- Nikako ne posežite sa potrošakim navikama - savetuje profesor.

Kako ističe, apsolutno ne bi trebalo da se zadužujemo za nekakve neproduktivne svrhe, kupovinu automobila, skupa turističa putovanja i ono što nije vezano za potrošačku korpu a tiče se krpica i sl. Dakle, da sve ono što je suprotno potrošačkom mentalitetu u vemenu u kojem živimo.

Trošite onoliko koliko zaradite

 

- Suzbijte navike i želju za nekontrolisanom kupovinom. Živite sa onim što je realan priliv novca u porodici, ili pojedinačno, savetuje on. Stremite ka tome da ostvarite veću zaradu, a time i veći standard.

Debitna, ne kreditna kartica

 

Euforija kreditnih kartica dovela nas je u nezavidno stanje. Trebalo bi da se "prevaspitamo" i da građani pre posegnu za debitnom karticom.

- Ako je nešto nepohodno za domaćinstvo, na rate, premostite to debitnom karticom, a ne kreditnom. Sve ostalo je hazardiranje - kaže Đukić.

- Ne želim da gledam u Srbiji, kao što se dešavalo u Americi, javne licitacije i prodaje farmi, izbacivanje iz stanova. Ne možemo da negujemo tu kulturu. Naravno, ne možemo ni preko noći promeniti potrošaki mentalite, ali počnimo od nas samih - savetuje profesor.

Ceo intervju o posledicama svetske krize, ali i najava nove, o tržištu nekretnina u Srbiji, kamatama, ceni zlata i predviđanjima šta nas čeka u ekonomskom smislu čitajte uskoro u velikom intervjuu sa profesorom Đukićem na Telegraf Biznisu.

Đorđe Đukić je bio jedan od naših mnogobrojnih gostiju u okviru ovogodišnjeg Sajma medija, a mi ćemo na našem štandu i danas biti tamo.

Dođite da čujete Milana Maglova i sve o zaradi na društvenim mrežama. Razgovaraćemo i kako biznis unaprediti putem društvenih mreža i gde je Srbija u odnosu na druge kada je takav oblik marketinga u pitanju.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💶💵

    24. oktobar 2019 | 12:06

    A OD ČEGA DA SE ŠTEDI . OD ČEGA KAD SVE POKRADOŠE . 😎😎😎

  • Jelka

    24. oktobar 2019 | 13:24

    Postujem prifesora i njegove savete,ali zelim da da odgovor kolika bi minimalna pripanja trebala porodica da ima(svi racuni da se plate),prezivi nesec i da se ustedi 10-20 eura?

  • Sam svoj

    24. oktobar 2019 | 16:06

    Brate, hvala ti! Znamo sve, i sve smo preziveli, osim nuklearnog rata. Nepostoji X za nas. Mi smo ti zamorčići od rođenja!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>