• 14

5 saveta domaćeg ekonomiste kako da spremni dočekamo novu krizu

Tek što je svetska kriza "proslavila" deseti rođendan, sve glasnije se čuje u svetu, ali i kod nas da je njena naslednica već tu.

 • 14
Đorđe Đukić, Sajam medija

Foto: Nikola Tomić

Kako onda da je spremni dočekamo pitali smo Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta koji je na novu krizu upozorio i u svojoj knjizi "Svetska finansijska kriza – deset godina posle".

Đukić pre svega, savetuje da negujemo kulturu štednje, jer, kako ističe, ona se stvara od malih nogu a neguje decenijski.

Evo još saveta ovog uglednog ekonomiste:

Ne pipajte ništa sa računa

- Trebalo bi ostaviti i čuvati sredstva za "kišne" dane kako ne bismo bili iznenađeni kada kriza dođe. Uvek bi trebalo imati određenu svotu kojoj možemo da pribegnemo i na koju možemo da se oslonimo.

Štedite, nije bitno da li 10 ili više evra

- Đukić kaže da moramo da negujemo kulturu štednje već u porodici i da nije važno da li će se krenuti sa štednjom od 10 ili 15 evra mesečno. Kako kaže, kultura štednje za razvija iz porodice pa nadalje, i to je psihološka priprema. - Ta kultura se od male dece razvija do vrha države - kaže on.

Ne trošite novac na automobile, putovanja, krpice...

- Nikako ne posežite sa potrošakim navikama - savetuje profesor.

Kako ističe, apsolutno ne bi trebalo da se zadužujemo za nekakve neproduktivne svrhe, kupovinu automobila, skupa turističa putovanja i ono što nije vezano za potrošačku korpu a tiče se krpica i sl. Dakle, da sve ono što je suprotno potrošačkom mentalitetu u vemenu u kojem živimo.

Trošite onoliko koliko zaradite

- Suzbijte navike i želju za nekontrolisanom kupovinom. Živite sa onim što je realan priliv novca u porodici, ili pojedinačno, savetuje on. Stremite ka tome da ostvarite veću zaradu, a time i veći standard.

Debitna, ne kreditna kartica

Euforija kreditnih kartica dovela nas je u nezavidno stanje. Trebalo bi da se "prevaspitamo" i da građani pre posegnu za debitnom karticom.

- Ako je nešto nepohodno za domaćinstvo, na rate, premostite to debitnom karticom, a ne kreditnom. Sve ostalo je hazardiranje - kaže Đukić.

- Ne želim da gledam u Srbiji, kao što se dešavalo u Americi, javne licitacije i prodaje farmi, izbacivanje iz stanova. Ne možemo da negujemo tu kulturu. Naravno, ne možemo ni preko noći promeniti potrošaki mentalite, ali počnimo od nas samih - savetuje profesor.

Ceo intervju o posledicama svetske krize, ali i najava nove, o tržištu nekretnina u Srbiji, kamatama, ceni zlata i predviđanjima šta nas čeka u ekonomskom smislu čitajte uskoro u velikom intervjuu sa profesorom Đukićem na Telegraf Biznisu.

Đorđe Đukić je bio jedan od naših mnogobrojnih gostiju u okviru ovogodišnjeg Sajma medija, a mi ćemo na našem štandu i danas biti tamo.

Dođite da čujete Milana Maglova i sve o zaradi na društvenim mrežama. Razgovaraćemo i kako biznis unaprediti putem društvenih mreža i gde je Srbija u odnosu na druge kada je takav oblik marketinga u pitanju.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srdjan

  I takvi nam uce decu na fakultetu, nije ni cudo sto smo tu gde smo, pa kad niko ne bi trosio privreda bi pukla. To je krug koji treba sto vise zavrteti a ne usporavati, da su nemci izbegavali kupovati automobile pa jos bi konje jahali.

  7
  1

  Podelite komentar

 • Sam svoj

  Brate, hvala ti! Znamo sve, i sve smo preziveli, osim nuklearnog rata. Nepostoji X za nas. Mi smo ti zamorčići od rođenja!

  18
  0

  Podelite komentar

 • Red briggade

  Ovakve krize ne osećaju zna se koji ljudi u Srbiji...a narod koji prima od 15000 do 50000 dinara preživljava i zadužen je do guše kreditima. Samo za hranu, struju, vodu, smeće, telefon fixni ode minimum 50000 dinara... kako je moguće da račun za vodu bude po stanju za petočlanu porodicu dvoje odraslih i troje dece - utrošak vode 39 m3. To vam je skoro 8000 litara vode po članu mesečno... što ke nemoguće...nismo slonovi...

  17
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke